Naisen ääni -konsertti Museo Milavidassa

Sunnuntaina 25.9. klo 15 Café Milavidassa. Konsertti on osa Operaatio Pirkanmaan Kulttuuritempaus-hanketta. Vapaa pääsy.

Kuva: Susanna Sillah

”Naisen ääni”

Konsertti esittelee suomalaisten naisten säveltämää musiikkia 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään. Konserttikanteleelle, huilulle ja lauluäänille sävelletyt tai sovitetut teokset soivat herkkinä ja vahvoina, välkkyvät valoa, liekehtivät ja koskettavat. Teokset puhuvat naisen äänellä, kaikilla sen sävyillä. Ohjelmaa kehystävät sävellykset Helvi Leiviskältä (1902–1982), joka oli yksi ensimmäisistä suomalaisista naissäveltäjistä. Vuonna 2022 Helvi Leiviskän syntymästä tulee kuluneeksi 120 vuotta ja kuolemasta 40 vuotta. Uudempaa musiikkia säveltäjänaisilta kuullaan konsertissa mm. Kaija Saariaholta, Minna Leinoselta ja Adina Dumitresculta. Esiintyjinä Duo Lux: Sandy Ahjo, huilu, laulu ja sopraanonokkahuilu sekä Marja Nevankallio, konserttikantele, alttonokkahuilu ja laulu.

Marja Nevankallio on kanteletaiteilija, soitonopettaja ja kamarimuusikko. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2006. Kanteleelle sävelletyn uudemman taidemusiikin ja perinteen väliset liukuvat rajat, improvisointi ja oman musiikin etsiskely sekä erityisesti toisten kanssa musisointi on Marjan sydäntä lähellä. Tällä hetkellä Marja Nevankallio konsertoi ja esiintyy sekä sooloartistina että erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa (mm. Trio Valo, Duo Lux ja Duo Ni) eri puolilla Suomea sekä antaa soitonopetusta kanteleen- ja pianonsoittajille pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Sandy Ahjo on huilutaiteilija, orkesterinjohtaja, huilunsoiton- ja musiikinopettaja sekä kamarimuusikko. Hän valmistui vuonna 2007 musiikkipedagogiksi Pirkanmaan ammattikorkeakoulusta. Opintojaan Ahjo täydensi musiikin erikoistumisopinnoilla valmistuen Turun ammattikorkeakoulusta vuonna 2012. Syksyllä 2020 Ahjo aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatuksen maisteriopinnoissa. Sandy konsertoi ja esiintyy sekä sooloartistina että erilaisissa kokoonpanoissa (mm. Duo Lux) eri puolilla Suomea sekä opettaa Sastamalan musiikkiopistossa huilunsoittoa ja johtaa Sastamalan sekä Huittisten alueella eri orkesterikokoonpanoja.

Duo Lux (Sandy Ahjo: huilu, laulu ja nokkahuilut sekä Marja Nevankallio: konserttikantele, nokkahuilut ja  laulu) on aktiivinen, uusia musiikin esittämistapoja etsivä duo, joka on toiminut vuodesta 2016. Duo Lux soittaa monipuolisesti musiikkia eri aikakausilta, erityisesti uudempaa kamarimusiikkia ja kevyempää jazzsävyistä tunnelmamusiikkia. Duo kantaesittää myös mielellään nykysäveltäjien uusia teoksia ja rikkoo musiikillisia raja-aitoja, tavoitteena tuoda monipuolinen musiikkityylien kirjo lähelle kuulijoita. Duo Luxin konserteissa kuullaan konserttikanteleen, huilun, laulun ja nokkahuilujen helmeileviä sävelkudoksia, valoja, värejä ja lämpöä.