fi
fi

Yleisöopastukset

Yleisöopastukset 2019

Palatsin joulu -teemaopastukset

23.11.–15.12.2019 la–su klo 13 ja 14
17.12.–22.12.2019 ti–su klo 13 ja 14


Yleisöopastus on pääsylipun lunastaneille yksittäiskävijöille tarkoitettu kierros Museo Milavidassa. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn teemoihin, esineisiin ja taustoihin. Yleisöopastus sisältyy pääsylipun hintaan. Yleisöopastukset alkavat aina Näsilinnan ala-aulasta. Ei ennakkoilmoittautumisia. Huom. yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille (Lue lisää ryhmille tarjottavista opastuksistamme tältä sivulta kohdasta Opastukset ryhmille).

Opastukset oppilasryhmille

Koululaisopastus lapsille ja nuorille

Museo Milavida tarjoaa tilattavia opastuksia päiväkodeille, peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille.

Museo on oppimisympäristö, jossa näyttelykäyntiä täydentää informatiivinen opastettu kierros. Noin 45-minuuttisessa koululaisopastuksessa tutustutaan eri-ikäisille lapsille ja nuorille suunnatun sisällön avulla Museo Milavidan päänäyttelyyn Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit. Halutessaan kouluryhmät voivat varata koululaisopastuksen myös vaihtuvaan erikoisnäyttelyyn.

Kouluryhmän mukana seuraavien aikuisten (opettajat, avustajat) tulee kulkea luokkansa mukana valvojina koko koululaisopastuksen ajan.

Kesto: noin 45 min
Ryhmäkoko: enintään 25 oppilasta opettajineen ja avustajineen
Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet (ruotsi, ranska ja venäjä) mahdollisuuksien mukaan
Hinta: 40€  + pääsymaksut 3€/oppilas (tamperelaisilta oppilasryhmiltä ei peritä pääsymaksua), toukokuussa 50€ + pääsymaksut 3€/oppilas (tamperelaisilta oppilasryhmiltä ei peritä pääsymaksua)

LUOKKARETKELLE MUSEO MILAVIDAAN!

Näsilinnassa toimivassa Museo Milavidassa on esillä kaksi näyttelyä: päänäyttelyssä Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit esitellään von Nottbeckien teollisuussuvun vaiheita 1800-luvun Tampereella, vaihtuvissa näyttelyissä esillä ovat erilaiset muodin ja muotoilun teemat. Museo Milavidan näyttelyt sopivat erinomaisesti päiväkotien, koulujen ja toisen asteen oppilaitosten oppilasryhmien vierailukohteeksi ympäri vuoden. Tarjoamme oppilasryhmille sekä opastettuja kierroksia että omatoimista tutustumista näyttelyihin tehtäväpakettien avulla. Eri-ikäisille oppijoille suunnatut tehtävät löytyvät museon verkkosivuilta.

Pääsymaksut oppilasryhmille:
3 euroa per oppilas/opiskelija, tamperelaiset oppilasryhmät maksutta. Alle 7-vuotiaat maksutta. Koululaisopastus 40 euroa.

Opastukset ryhmille

Alkuesittely – Tervetuloa Museo Milavidaan!

Alkuesittely on lyhyt katsaus Näsilinnan historiaan ja nykykäyttöön, sekä Museo Milavidan pysyviin ja vaihtuviin näyttelyihin. Tilaisuudesta riippuen, alkuesittely on mahdollista järjestää joko Museo Milavidan näyttelytiloissa, Näsilinnan aulatiloissa, pohjakerroksen Café Milavidassa tai Ravintola Von Nottbeckissa.

Kesto: 5-10 min
Ryhmäkoko: yli 10 hengen ryhmille
Opastuskielet: suomi, englanti (mahdollisuuksien mukaan)
Hinta: Opastus on maksuton pääsylipun lunastaneille asiakkaille

Näyttelyopastus ryhmille

Näyttelyopastuksessa tutustutaan Museo Milavidan näyttelyihin oppaan johdolla. Opastetulla kierroksella saa monipuolisen ja tiiviin tietopaketin näyttelyiden aihepiireistä. Tunnin pituiseen kierrokseen voi valita joko opastuksen Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -päänäyttelyyn (1 tunti) tai opastuksen sekä Museo Milavidan päänäyttelyyn että vaihtuvaan erikoisnäyttelyyn (45min+15min / 30min+30min).

Kesto: noin 60 min
Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
Opastuskielet: suomi, englanti, muut kielet (ruotsi, ranska ja venäjä) mahdollisuuksien mukaan
Hinta: 80€ + pääsymaksut

Teemaopastukset

Museo Milavida järjestää myös teemallisia opastuksia näyttelyissään. Ryhmät voivat tilata näyttelyopastuksen sijaan tai lisäksi myös teemallisia opastuksia. Teemaopastuksella saa kattavan ja elämyksellisen katsauksen kierroksen aiheeseen.

Teemaopastus: Milavidan arkkitehtuuri
Teemaopastuksella tutustutaan Milavida-palatsin arkkitehtuuriin ja tyyliin sekä sisällä että ulkona. Kierroksella kuullaan tarinoita Milavidan pitkästä ja vaiheikkaasta historiasta aina palatsin rakennushetkestä nykypäivään. Kierroksella tarkastellaan rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia yleistajuisesti, sekä käsitellään rakennuksen sisä- ja ulkotilojen muutostöitä vuosien varrelta. Muistathan säänmukaisen varustuksen! Kierroksen kesto on noin 1 tunti. Kierros on laadittu yhdessä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa.

Teemaopastus: Nottbeckien elämää palvelijan kertomana -draamaopastus
Teemaopastuksella tutustutaan Tampereella vaikuttaneen, Finlaysonin puuvillatehdasta johtaneen von Nottbeck -suvun elämään palvelusväen näkökulmasta. Draamallisella kierroksella kerrotaan, miten Tampereella lähes 70 vuoden ajan asuneet Nottbeckit jäivät tavallisten tamperelaisten mieleen yläluokan edustajina ja värikkäinä persoonina. Millainen isäntä patruuna Wilhelm von Nottbeck oli palveluskunnalleen, mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruunan vaimosta Constancesta? Millaisina palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peter von Nottbeckin perheen? Kierroksen kesto on noin 45-60 min. Kierros on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta.

Teemaopastus: Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa 
Näsinkallion historialliset rakennukset, monimuotoinen luonto ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas tarinoi Näsinkallion vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Kierroksella vieraillaan myös toistaiseksi yleisöltä suljetussa Olgan kellarissa. Kierros alkaa Näsilinnan pääovien edestä. Kävelykierroksen kesto ryhmän etenemisestä riippuen noin 1–1,5 tuntia. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Teemaopastus: Porttien takana, maan povessa – kierros Nottbeckien hautausmaalla
Von Nottbeckien tehtailijasuku rakennutti yksityisen hautausmaan ja kappelin Tampereen Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Millainen kappeli hautausmaalle rakennettiin? Hautausmaalla pääset tutustumaan Tampereen historian merkkihenkilöihin ja heidän tarinoihinsa opastetulla kierroksella. Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n pysäköintialueen läheisyydessä. Pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle. Opas noutaa ryhmän pysäköintialueelta, viitoituskyltin luota. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Teemaopastus: Kynttilän valossa – draamaopastus hämärässä palatsissa
Tunnelmallisella draamaopastuksella Nottbeckien perheen palvelija vie kävijät palatsin hämärään! Milavidan lastenhoitaja Aino Sandell tai talonmies Onni Jalava tarinoi kynttilän valossa von Nottbeckien suvun värikkäistä vaiheista Tampereella. Mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruuna Wilhelm von Nottbeckistä? Mitä palvelusväelle kerrottiin patruunan pojan Ernstin kuolemasta? Millaisina palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peter von Nottbeckin perheen? Kierroksen kesto on 45 minuuttia. Kierros on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta.

Huom. Kynttiläkierros (120€) voidaan järjestää tilauksesta Museo Milavidassa aukioloaikojen ulkopuolella (alkaen aikaisintaan klo 18) loka-helmikuussa.

Teemaopastus: Palatsin joulu
Palatsin joulu -teemaopastuksella kuullaan 1800-luvun aatelisväen joulunvietosta. Kierroksella tutustutaan tuon ajan jouluruokiin, joulukoristeisiin, lahjoihin ja joulunajan ajanviettoon. Miltä vanhan ajan joulu maistui, miten 1800-luvun varakkaissa perheiden kodit koristeltiin joulua varten? Miten joulunpyhinä vietettiin aikaa? Millaisia lahjoja esimerkiksi von Nottbeckit ovat saattaneet antaa toisilleen? Opastus kestää noin tunnin.

Huom. Palatsin joulu -kierros (80€) voidaan järjestää Museo Milavidassa vain marras-joulukuussa.


Kesto: noin 45–60 min (kävelykierros 1–1,5 tuntia)
Ryhmäkoko: enintään 25 henkilöä
Opastuskielet: suomi, mahdollisuuksien mukaan englanti
Hinta: joulu-, arkkitehtuuri- ja kävelykierros 80€ + pääsymaksut, draamakierros 100€ + pääsymaksut, hautausmaakierros 100€ (ei pääsymaksuja), kynttiläkierros 120€ + pääsymaksut. Kaikki opastukset aukioloaikojen ulkopuolella 120€ + pääsymaksut.

Varausohjeet

Opastusvarauksia Museo Milavidaan voi tehdä arkisin ma-pe klo 8-16 joko puhelimitse, puh. 040 831 4054, tai sähköpostitse milavida@tampere.fi. Pyydämme tekemään opastusvarauksen viimeistään kahta viikkoa ennen toivottua opastusajankohtaa.  Yli 10 hengen ryhmiä pyydetään ilmoittamaan tulostaan museoon joko puhelimitse tai sähköpostilla, vaikka ryhmä ei varaisikaan opastusta.

Opastusta varattaessa voi esittää myös erityistoiveita koskien opastusta. Myös muut ryhmän erityistarpeet on hyvä ilmoittaa varaamisen yhteydessä. Peruutus tulee tehdä viimeistään opastusta edeltävänä päivänä. Peruuttamatta jääneistä varauksista perimme täyden opastusmaksun.

Opastuksen voi maksaa Museo Milavidan lippukassalle museoon tullessa. Maksuvälineinä käyvät käteinen, yleisimmät maksu- ja luottokortit (myös Visa Electron), matkatoimistoilla myös voucher. Yrityksiä ja yhteisöjä, joilla on Y-tunnus, voidaan myös laskuttaa jälkikäteen. Laskutusosoite (tai OVT-tunnus), viitteeseen tuleva varaajan nimi ja Y-tunnus tulee ilmoittaa opastuksen varaamisen yhteydessä. Lasku tulee varauksessa ilmoitettuun osoitteeseen jälkikäteen. Laskutuslisä on 8 euroa.

OPASTUSTA VARATTAESSA TULEE ILMOITTAA SEURAAVAT TIEDOT

Toivottu museokäynnin päivämäärä ja kellonaika

Varattava opastus (esim. koululaisopastus, näyttelyopastus, teemaopastus jne.)

Opastettava näyttely: päänäyttely Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit ja/tai vaihtuva erikoisnäyttely

Ryhmän henkilömäärä

Varaajan nimi ja yhteystiedot

Muita opastuksiin liittyviä ohjeita

  • Museo Milavidassa työskentelee joukko museon omia, ammattitaitoisia oppaita, jotka vastaavat opastustyöstä. Käytäthän siis museon omia oppaita: ryhmien itsenäinen näyttelyopastaminen ei ole sallittua tiloissamme. Poikkeuksena tähän ovat koululaisryhmät, jotka tulevat näyttelyyn opettajansa johdolla.
  • Yleisöopastukset ovat avoimia kaikille, tilatut opastukset puolestaan on tarkoitettu vain opastuksen varanneille. Annathan siis tilatun opastuksen varanneille ryhmille opastusrauhan.
  • Ryhmän kannattaa saapua museoon hyvissä ajoin, sillä opastus alkaa sovittuna ajankohtana. Opas noutaa ryhmän ala-aulasta, ellei muusta ole sovittu.
  • Koululaisryhmän tulosta pyydetään ilmoittamaan etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse myös silloin, kun ryhmällä ei ole varattua opastuskierrosta.