fi
fi

Suomen kuningas

Mitä, jos Suomesta olisikin tullut monarkia? Suomen tasavalta täytti juuri täydet sata vuotta, mutta historia olisi voinut mennä toisinkin. Oliko kuningashankkeessa kyse haihattelusta vai reaalipolitiikasta? Museo Milavida paljastaa näyttelyssään myös monarkian vastustajien kuningasseikkailuksi parjaaman hankkeen taustat.

Suomi itsenäistyi joulukuussa 1917 ja nuoren tasavallan ensimmäisen vuosi itsenäisenä valtiona oli surrealistisen tapahtumarikas. Euroopassa riehuneessa sodassa oli kuollut yli 20 miljoonaa ihmistä ja Saksan, Itävalta-Unkarin ja Venäjän keisarikunnat sekä Osmaanien valtakunta olivat kaatuneet.

Venäjällä raivosi sisällissota ja Suomen pelättiin ajautuvan takaisin Venäjän syliin. Apua haettiin Saksasta, joka oli tukenut valkoisia jo sisällissodassa. Sodan seurauksena demokratian katsottiin epäonnistuneen ja saksalaisen kuninkaan johdolla voitaisiin Suomessa turvata sisäinen järjestys ja suojautua ulkoisilta uhkilta.

Suomessa käytiin kuninkaan kuninkaanvaali lokakuussa 1918 ja valtaistuimelle valittiin Hessenin prinssi Friedrich Karl (1868–1940), Saksan keisari Vilhelm II:n lanko. Muitakin ehdokkaita oli. Vasta valittu kuningas kuitenkin kieltäytyi vastaanottamasta kruunuaan jo joulukuussa 1918 Saksan sotaonnen käännyttyä. Hanke hiipui yhtä nopeasti kuin oli alkanutkin.

Museo Milavidan näyttely kertoo Suomen monarkiahankkeen taustoista ja Suomen kuningaskunnan valmisteluista. Esille saadaan kuninkaanlinnaan hankittua esineistöä yksityiskokoelmista. Näyttelyyn valmistetaan myös Eric O. W. Ehrströmin suunnitelmien mukaan Suomen kuninkaan kruunu, joka aikanaan jäi toteuttamatta.
Näyttely Milavidassa 9.2.-28.10.2018