fi
fi

Tapahtumat

Yleisöopastukset 1.9.–17.11.

sunnuntaisin
klo 13 Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit
klo 14 Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita


Yleisöopastus on pääsylipun lunastaneille yksittäiskävijöille tarkoitettu kierros Museo Milavidassa. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn teemoihin, esineisiin ja taustoihin. Yleisöopastus sisältyy pääsylipun hintaan. Yleisöopastukset alkavat aina Näsilinnan ala-aulasta. Ei ennakkoilmoittautumisia. Huom. yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille (Lue lisää ryhmille tarjottavista opastuksistamme tältä sivulta kohdasta Opastukset ryhmille). Muutokset mahdollisia!

Isänpäivä su 10.11.

Isät ilmaiseksi museoon.

Kynttilän valossa – draamaopastus hämärässä palatsissa pe 18.10.–15.11. Klo 18 ja Klo 19

Kynttilän valossa -draamaopastuksen aikana Nottbeckien perheen lastenhoitaja Aino Sandell tai talonmies Onni Jalava vie kävijät kierrokselle palatsin hämärään. Luvassa on ainakin tarinoita suvun värikkäistä vaiheista Tampereella. Mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruuna Wilhelm von Nottbeckistä? Mitä palvelusväelle kerrottiin patruunan pojan Ernstin kuolemasta? Millaisena palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peter von Nottbeckin perheen? Opastus on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta.

Opastukset
18.10.2019 klo 18 ja 19
25.10.2019 klo 18 ja 19
1.11.2019 klo 18 ja 19
8.11.2019 klo 18 ja 19
15.11.2019 klo 18 ja 19

Liput 12 €, Museokortilla 10 €. Lipunmyynti ennakkoon Tiketissä.

Palatsin joulu – herrasväen joulunviettoa Milavidassa 22.11.2019–12.1.2020

Museo Milavida puetaan tunnelmalliseen jouluiseen asuun ja Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyä täydennetään herrasväen joulunviettoon liittyvillä esineillä. Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa: teemaopastuksia, työpajoja ja tapahtumia. Ohjelma julkaistaan lokakuussa 2019.

Senioriperjantai pe 20.12.

Pääsyliput eläkeläisille 2€ koko päivän. Palatsin joulu -teemaopastukset klo 12, 13 ja 14

Tiedotteet

Aavemainen lasten museosunnuntai Milavidassa

10.10.2019 – Kummitteleeko palatsissa? Ainakin sellaisia tarinoita liittyy Näsilinnaan, jossa sijaitsee Museo Milavida.

Sunnuntaina 13.10. museo kutsuu lapsia askartelemaan iloa ja valoa synkkään syksyyn, sekä kuulemaan jännittäviä juttuja Nottbeckien historiasta draamakierroksille. Ohjelmaa on tarjolla kello 11-16, ja se sisältyy museon pääsymaksuun. Ohjelma sopii yli 3-vuotiaille. Kaikki lastenlipulla 3 € koko tapahtuman ajan.

Lasten aavemainen museosunnuntai 13.10. klo 11-16

Klo 11–13 Talonmies Onni Jalavan haamu paikalla
Talonmies Onni Jalava viihdyttää ja vastaanottaa vieraita Milavidan aulassa ja vie kierrokselle Nottbeck-näyttelyyn. Roolissa esiintyy Markus Henriksson.

Klo 11.30 Draamakierros – Nottbeck-näyttelyyn
Talonmies Onni Jalavan aave johdattelee koko perheen Nottbeckien suvun traagisen historian läpi palvelijan silmin. Mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruuna Wilhelm von Nottbeckistä? Mitä palvelusväelle kerrottiin patruunan pojan Ernstin kuolemasta? Kuka kummittelee Milavidassa vielä tänäkin päivänä? Tule kuulemaan, jos uskallat!

Klo 13–16 Palatsin rouvan aave paikalla
Milavidan rakennuttanut palatsin valtiatar Olga von Nottbeck viihdyttää ja vastaanottaa vieraita Milavidan aulassa. Roolissa esiintyy Sallamari Angeria.

Klo 13 ja 15 Draamakierros – Nottbeck-näyttelyyn
Rouva Olga von Nottbeck kertoo sukunsa historiasta ja sen hyytävästä kohtalosta. Onko Nottbeckien ylle langetettu kirous? Kummitteleeko palatsissa? Tule kuulemaan, jos uskallat!

Klo 11–13 ja 15–16 Kutkuttavan kammottavia kasvomaalauksia
Maalauta kasvosi möriseväksi möröksi, vaanivaksi vampyyriksi tai muuten vaan mutantiksi!

Klo 11–15 Haamutyöpaja
Tule askartelemaan haamuja koristeiksi, kakkutikuiksi tai vaikkapa valosarjaan liitettäväksi. Mikäpä pitäisi paremmin pahat henget loitolla kuin loistava haamuvalot? Tule askartelemaan omat kummituksesi avuksi taisteluun synkkiä syysiltoja vastaan.

Klo 11-16 Aarrejahti Milavidan syövereissä: Kummituksen kadonnut kassakaappi
Seuraa johtolankoja ja auta Milavidan kummitusta löytämään kadonnut kassakaappi! Osallistujat palkitaan.

Klo 12-14 Ambiente-kuulamaalauspaja (non-stop)
Tule kokeilemaan väri-ilottelua Ambiente-näyttelyn hengessä! Non-stop-työpaja sopii kaikenikäisille.

Klo 13.45-14.30 Haamudisco
Kontrabasisti Ahti Lassila soittaa sopivasti selkäpiitä karmivaa ja kummitusmaista klassista musiikkia, tule tanssimaan tai taiteilemaan aavemaiseen tunnelmaan!

Milavida kertoo höyrylaiva Kurun haaksirikosta

28.8.2019 – Museo Milavidassa Näsilinnassa on esillä 29.8. –17.11.2019 valokuvanäyttely, joka kertoo 90 vuotta sitten tapahtuneesta höyrylaiva Kurun haaksirikosta. Matkustajia Tampereelta Kuruun kuljettanut alus kaatui rajussa myrskyssä Näsijärvellä lähellä Siilinkaria 7.9.1929. Suuret aallot löivät laivan kannelle ja vesimassat täyttivät koko aluksen. Kuru kaatui ja upposi nopeasti. Onnettomuudessa hukkui 138 ihmistä. Vain 22 matkustajaa pelastui.

Höyrylaiva Kurun uppoaminen on Suomen sisävesiliikenteen suurin haaksirikko. Se on myös suurin yksittäinen Tampereella tapahtunut onnettomuus. Onnettomuuden syiksi on esitetty rajua myrskyä ja laivaan edellisenä vuonna tehtyjä teknisiä muutostöitä, jotka tekivät Kurusta myrskyn uhrin.

Näyttelyssä kerrotaan onnettomuudesta, pelastustöistä ja haaksirikon jälkeisistä päivistä valokuvin. Aamulehden valokuvaajan Veikko Kannisen onnettomuuspaikalta ottamat valokuvat todistavat järkyttävää murhenäytelmää.

Näyttelyyn liittyen 7.9.2019 klo 12

FM, laivuri Mikko Manka esitelmöi Kurun onnettomuudesta ja sisävesien matkustajaliikenteen nopeasta hiipumisesta. Luennolle on vapaa pääsy.

Kuurakarnevaali – lasten museosunnuntai Museo Milavidassa

6.3.2019 – Lasten museosunnuntaina 10.3. Milavidassa Näsilinnassa on luvassa kivaa tekemistä palatsissa ja palatsin puistossa koko perheelle. Museo on avoinna kello 11–18, ohjelmaa on kello 11–16. Ulkoaktiviteetteihin on vapaa pääsy! Kaikki opastukset ja sisätyöpajat sisältyvät museon pääsymaksuun. Ohjelma sopii yli 3-vuotiaille. Café Milavidassa on myynnissä lämmintä juotavaa ja syötävää.

Ohjelma:

Klo 11-16 Palatsin pulkkamäki on avoinna
Oma pulkka tai liukuri mukaan! Säävaraus.

Klo 11-16 Suunnistus: Sinustako jäljittäjä?
Löydätkö Milavidan puistosta sinne kätketyt eläinten jalanjäljet? Yhdistä löytämäsi jäljet oikeaan eläimeen ja saat pienen palkinnon! Omatoiminen jäljestys alkaa Näsilinnan sisäänkäynniltä, josta saat suunnistuslomakkeen.

Klo 11-16 Palatsin poni ja polle tavattavissa Milavidan edustalla
Hyppää hevosvaunuajelulle Nottbeckien tyyliin tai kokeile talutusratsastusta palatsin ponilla! Vaunuajeluun ja ponitalutukseen käteismaksu. Ponitalutus 5€, vaunuajelu 5e/hlö.

Klo 12-14 Työpaja: Minilumiveistospaja
Non-stop-työpajassa koristellaan koristellaan Näsinpuisto upeilla talvisilla minikokoisilla lumiveistoksilla. Tule luomaan mielikuvituseläin, lumiukko tai vaikkapa jäätelöannos lumesta! Koristeita tarjolla. Säävaraus.

Klo 12-16 Työpaja: Suunnittele unelmiesi talvikengät!
Non-stop-työpajassa pääset kokeilemaan kykyjäsi kenkäsuunnittelijana. Millaiset olisivat unelmiesi talvijalkineet? Paikka: Museo Milavida, 2. krs.

Klo 12-16 Työpaja: Jätä jälkesi palatsiin!
Milavidan seinä kaipaa piristystä, auta meitä koristelemaan se värikkäillä kengänjäljillä! Työpajassa maalataan seinään yhteisötaideteos käyttämällä kenkiä leimasimina. Paikka: Museo Milavida, 2. krs.

Klo 13 & 15.30 Opastus: Pieksuja ja popoja -lastenkierros Jäljet lumessa -talvikenkänäyttelyssä
Lasten kierroksella ihmetellään erilaisia entisajan talvikenkiä, kuten tuohivirsuja, pieksuja, varsikenkiä, huopikkaita ja kuukenkiä. Kierros alkaa Näsilinnan ala-aulasta. Opastus sopii yli 5-vuotiaille ja kestää 20-30 minuuttia.

Klo 14-15 Opastus: Palatsin puistossa – talvinen kävelykierros Näsinkallion maisemissa
Tunnetko Tiitiäisen satupuiston? Millaisia patsaita Näsinkalliolta löytyy? Mikä on salaperäinen kellari keskellä puistoa? Koko perheelle sopivalla talvisella kävelykierroksella se selviää! Kierroksella vieraillaan myös toistaiseksi yleisöltä suljetussa Olgan kellarissa. Kierros alkaa Näsilinnan ala-aulasta. Kävelykierros kestää ryhmän etenemisestä riippuen 45–60 minuuttia. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Klo 15–15.30 Lumisotaa!
Kuinka hyvin osut lumipallolla maalitauluun? Luvassa palkinto parhaiten tähtäävälle. Säävaraus.

Klo 16 Talvirieha päättyy, museo avoinna klo 18 asti.

Mekkomuistoja-tapahtuma Milavidassa 16.2.

11.2.2019 – Helmat heiluvat lauantaina 16.2. kun Museo Milavidassa järjestetään Mekkomuistoja-tapahtuma kello 14–18. Luvassa on luento, opastuksia ja keskustelua päivän teemaan liittyen. Kannustamme kaikkia saapumaan paikalle lempimekossaan! Tapahtumaan on vapaa pääsy. Ystävänpäivän kunniaksi koko viikonlopun 16.–17.2. kaksi ystävystä pääsee tutustumaan Milavidan näyttelyihin yhden hinnalla!

Onko sinulla kertoa mekkomuisto ja tarina sinulle tärkeästä mekosta? Tarinan voi myös toimittaa kirjallisena etukäteen tapahtuman juontajalle (minnailoilo@gmail.com).

Ohjelma:
klo 13.30 Asiantuntijaopastus Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn
klo 14.00 Tapahtuman avaussanat. Tervetuloa mekkotapahtumaan! Laitetaan helmat heilumaan!
klo 14.15 Luento: FT Mirva Saukkola, Mekkolegendoja: Kellohelmakrinoliinista pikkumustaan
klo 15.15 Mekkomuistoja – tule ja kerro oma mekkotarinasi
klo 16.00 Asiantuntijaopastus Jäljet lumessa ­ – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn
klo 16–18 Vapaata seurustelua ja mekkojen verkostoitumista
– DJ Rami S. soittaa vinyylilevyjä ja retromusaa
– Valokuvauspisteessä voi ikuistaa mekkomuistoja
– Vintage Gardenin ja Helga-Neidin mekkoja aulassa esittäytymässä. Hanki uusi oma mekkomuisto tapahtumasta.
– Muotoilijavieraana Elina Korri/ MEA-vaatemerkki
– Cafe Milavida avoinna klo 11­-18. Nauti mekkomuisteluiden ja seurustelun ohessa tyylikkäästi esim. leivoskahvit tai kuohuviiniä.

Opastetut kierrokset Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn sisältyvät museon pääsymaksuun.

Yhteistyössä:
Museo Milavida, Iloilo Tuotantopalvelut Minna Männistö,
Helga-Neiti Second Hand Shop, Vintage Garden.

Lasten kuninkaallinen museosunnuntai 14.10.2018

Museo Milavidan lasten museosunnuntaita vietetään 14.10. kuninkaallisessa loistossa! Päivän aikana palatsi täyttyy runsaasta ohjelmasta, joka sopii kaikille yli 3-vuotiaille prinsseille ja prinsessoille, kuninkaille ja kuningattarille.

Täti Taikakynän Hovikoulussa opit tärkeitä kruunupäiden taitoja. Työpajassa voit askarrella
arvollesi sopivan kruunun ja värityspisteellä värittää valtiaita.
Hänen majesteettinsa Markus I kunnioittaa tapahtumaa
läsnäolollaan ja kertoo perhekierroksella virkaveljensä
Suomen kuninkaan tarinan. Päivä huipentuu Palatsin tanssiaisiin!

Viitat viuhumaan ja helmat lentoon! Pukeudu halutessasi kuninkaalliseen tyyliin ja tule kokeilemaan, olisiko sinusta kruunupääksi! Museo on avoinna klo 11–18, ohjelmaa klo 11–16.30 Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun. Yhteistyössä Museo Milavida ja ILOILO Tuotantopalvelut.