fi
fi

Tapahtumat

Yleisöopastukset kesä-elokuussa 2019

tiistaisin klo 14  Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita -näyttelyopastus

keskiviikkoisin klo 14  Nottbeckien elämää palvelijan kertomana -draamaopastus

torstaisin klo 14 Milavidan arkkitehtuuri -teemakierros

perjantaisin klo 14 Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita -näyttelyopastus

lauantaisin klo 13 Ambientea aloittelijoille – lasten työpajakierros Ambiente-näyttelyssä

lauantaisin klo 15 Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa (sateella opastus Nottbeckit-näyttelyyn)

sunnuntaisin klo 14 Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyopastus
sunnuntaisin klo 15 Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita – näyttelyopastus

AVOIMET OVET NOTTBECKIEN HAUTAUSMAALLA KESÄLLÄ 2019

Museo Milavidan ja Nottbeckien hautausmaasäätiön Stiftelsen familjen von Nottbecks släktgrav sr:n sopimuksen myötä Museo Milavida avaa yleisölle Nottbeckien tehtailijasuvun yksityisen hautausmaan portit Tampereen Lielahdessa kerran kuukaudessa kesällä 2019. Hautausmaa on avoinna museon voimin kesäkaudella sekä yleisölle avoimissa tapahtumissa että tilauksesta.

Porttien takana, maan povessa kierros Nottbeckien hautausmaalla
Von Nottbeckit rakennuttivat hautausmaan Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Millainen kappeli hautausmaalle rakennettiin? Hautausmaalla pääset tutustumaan Tampereen historian merkkihenkilöihin ja heidän tarinoihinsa opastetulla kierroksella.

Yleisöltä suljettu Nottbeckien sukuhautausmaa on avoinna kesällä 2019:

 • su 5.5.2019 klo 11–13
 • su 2.6.2019 klo 11–13
 • su 7.7.2019 klo 11–13
 • su 4.8.2019 klo 11–13
 • su 1.9.2019 klo 11–13
 • su 29.9.2019 klo 11–13

Vapaa pääsy. Ovet avoinna ja opas paikalla klo 11–13. Maksuttomat hautausmaaopastukset klo 11 ja 12, kesto noin 45 min.

Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n (Puuilon ja Fixuksen liikkeiden) pysäköintialueen läheisyydessä. Pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle.

Painokangasluennot Milavidassa 22.8.-3.10.2019

Museo Milavidan Ambiente -näyttelyn inspiroimat luennot on julkaistu. Alta näet syksyn luentojen aikataulun. Tervetuloa torstaisin 22.8. alkaen klo 17-18!

Lasten museosunnuntai – Perhepäivä palatsin puistossa 25.8.2019 klo 11-18                                                         

Pääsyliput Ambienteen ja Lastenhoitajan kierrokselle lastenlipun hinnalla 3€, ulkotapahtumat ovat ilmaisia. Ohjelma sopii yli 3-vuotiaille.

Ohjelma:
Klo 12-15
Ambientea aloittelijoille – non-stop työpaja.
Inspiroidu Timo Sarpanevan painokankaista Ambiente-näyttelyssä lastenlipun hintaan ja luo oma taideteoksesi kuulamaalaustekniikalla. Työpaja järjestetään sään salliessa ulkona.

Klo 12–15
Keppihevosten kuninkaalliset laukkakisat (non-stop)
Näsinkallion upeissa maisemissa mitellään näytösluontoisesti palatsin keppihevosten laukkakisoissa! Esteradalla kisattaviin laukkakilpailuihin voi osallistua omalla keppihevosella tai museon lainapollella. Osallistujat palkitaan kunniakirjalla. Laukkakisaa ei järjestetä sateella, jotta hienot hummat eivät kastu.

Klo 11 ja klo 15
”Kuinka kumarran keisarille” – Aatelislasten elämää Milavidassa
Miten sanotaan päivää venäjäksi? Entä kuinka niiataan Keisarin edessä? Tule oppimaan hienoille tavoille von Nottbeckien lastenhoitajan johdolla leikin ja askartelun merkeissä! Kesto noin tunti.

Klo 13-15
Villa Alpacan laamat paikalla
Tutustu Etelä-Amerikan eksoottisiin hurmureihin Milavidan puistossa. Ilmeikkäät laamat tarjoavat varmaa viihdettä myös perheen pienimmille!

Yleisöopastukset syyskuussa 2019

sunnuntaisin
klo 13 Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit
klo 14 Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita

HUOM! Ei yleisöopastuksia Tampere-päivänä 29.9.


Yleisöopastus on pääsylipun lunastaneille yksittäiskävijöille tarkoitettu kierros Museo Milavidassa. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn teemoihin, esineisiin ja taustoihin. Yleisöopastus sisältyy pääsylipun hintaan. Yleisöopastukset alkavat aina Näsilinnan ala-aulasta. Ei ennakkoilmoittautumisia. Huom. yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille (Lue lisää ryhmille tarjottavista opastuksistamme tältä sivulta kohdasta Opastukset ryhmille).

Tiedotteet

Museo Milavida aloittaa ilmaiset perjantai-illat

4.6.2019 – Näsilinnassa sijaitseva Museo Milavida liittyy ilmaisia perjantai-iltoja tarjoavien museoiden joukkoon. Kesäkuun alusta alkaen Milavidan näyttelyihin voi tutustua maksutta perjantaisin kello 15-18.

Kierrokset Nottbeckien hautausmaalle alkavat jälleen

29.4.2019 – Tampereen Lielahdessa pääsee kesäkaudella 2019 tutustumaan mielenkiintoiseen ja monille tuntemattomaan kohteeseen, kun Museo Milavida avaa von Nottbeckien tehtailijasuvun yksityisen hautausmaan portit yleisölle kerran kuukaudessa. Viime kesänä kierrokset hautausmaalla olivat huippusuosittuja.

Von Nottbeckit perustivat hautausmaan Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Millainen kappeli hautausmaalle rakennettiin? Hautausmaalla pääset tutustumaan Tampereen historian merkkihenkilöihin ja heidän tarinoihinsa opastetulla kierroksella.

Hautausmaa on avoinna museon voimin kesäkaudella sekä yleisölle avoimissa tapahtumissa että tilauksesta.

Yleisöltä suljettu Nottbeckien sukuhautausmaa on avoinna kesällä 2019:

 • su 5.5.2019 klo 11–13
 • su 2.6.2019 klo 11–13
 • su 7.7.2019 klo 11–13
 • su 4.8.2019 klo 11–13
 • su 1.9.2019 klo 11–13
 • su 29.9.2019 klo 11–13

Vapaa pääsy. Ovet avoinna ja opas paikalla klo 11–13. Maksuttomat hautausmaaopastukset klo 11 ja 12, kesto noin 45 min.

Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n (Puuilon ja Fixuksen liikkeiden) pysäköintialueen läheisyydessä. Pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle.

Väri-iloa ja hypisteltävää – Timo Sarpanevan painokankaita Museo Milavidassa

13.4. – Museo Milavidassa avautuu 12.4. uusi näyttely, joka esittelee Timo Sarpanevan suunnittelemia Tampellan Lapinniemen puuvillatehtaalla painettuja Ambiente-kankaita. Värikkäät ja energiset Ambiente-kankaat edustavat 60-luvun näyttävää huippudesignia ja tamperelaista osaamista parhaimmillaan.

Timo Sarpaneva (1926–2006) oli maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja monipuolisen uran tehnyt muotoilija, jonka tuotanto valloitti sekä muotoilupiirit että kodinsisustajat. Hän kuului Suomen 1950- ja 1960-luvun kultakauden muotoilijoihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen. Lasi lienee ollut Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

Sarpaneva keksi Ambiente-tekniikan työskennellessään Rosenlewin paperitehtaalla Porissa, kun rikkoutunut kone roiski väriä yllättävällä tavalla. Tätä sattumanvaraisuutta Sarpaneva tahtoi jalostaa pidemmälle.

Tampellaan kuuluneella Lapinniemen puuvillatehtaalla lähdettiin innolla kokeilemaan uuden tekniikan soveltamista kankaalle, ja painaminen Tampereella alkoi vuonna 1966. Painokoneen valsseihin liitettiin liikuteltava kisko, johon kiinnitettiin värisuuttimia. Painon aikana värejä voitiin vaihdella konetta pysäyttämättä toisin kuin perinteisillä painomenetelmillä. Näin saatiin aikaan ainutlaatuisen elävä ja vaihteleva kuviomaailma. Prosessi oli nopea ja säästi väriaineita. Lisäksi kankaan molemmista puolista tuli samanlaiset eli nurjaa puolta ei ollut, mikä oli iso etu etenkin verhokankaissa. Tekniikka patentoitiin lukuisissa maissa.

Timo Sarpaneva ei useinkaan tehnyt suunnittelutyötään ateljeessaan, vaan lasitehtaalla puhaltajamestarien hytissä tai Lapinniemessä värjäyskoneiden vierellä. Työ Ambiente-mallistojen parissa vaatikin tiivistä yhteistyötä taiteilijan ja tehtaan henkilökunnan välillä ja salli työn kehittämisen vielä valmistusprosessin aikanakin. Sarpaneva kutsui Ambiente-tekniikkaa konemaalaukseksi: ”Olen muuntanut suuren kankaanpainatuskoneen jättiläissiveltimeksi. Olen jännittynyt ja riemuissani. Minä maalaan jälleen!”

Kun amerikkalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Andy Warhol näki Ambienteja vuonna 1969, hän neuvoi Sarpanevaa kehystämään kankaat ja myymään ne taideteoksina, niin hänestä tulisi miljonääri.

Museo Milavidan näyttelyssä on esillä runsas valikoima Ambiente-malleja vuodesta 1965 aina 1970-luvun alkuun, pääasiassa Tampereen museoiden omista kokoelmista. Näyttely on esillä Milavidassa Näsilinnassa 12.4.2019–2.2.2020.

Kuurakarnevaali – lasten museosunnuntai Museo Milavidassa

6.3.2019 – Lasten museosunnuntaina 10.3. Milavidassa Näsilinnassa on luvassa kivaa tekemistä palatsissa ja palatsin puistossa koko perheelle. Museo on avoinna kello 11–18, ohjelmaa on kello 11–16. Ulkoaktiviteetteihin on vapaa pääsy! Kaikki opastukset ja sisätyöpajat sisältyvät museon pääsymaksuun. Ohjelma sopii yli 3-vuotiaille. Café Milavidassa on myynnissä lämmintä juotavaa ja syötävää.

Ohjelma:

Klo 11-16 Palatsin pulkkamäki on avoinna
Oma pulkka tai liukuri mukaan! Säävaraus.

Klo 11-16 Suunnistus: Sinustako jäljittäjä?
Löydätkö Milavidan puistosta sinne kätketyt eläinten jalanjäljet? Yhdistä löytämäsi jäljet oikeaan eläimeen ja saat pienen palkinnon! Omatoiminen jäljestys alkaa Näsilinnan sisäänkäynniltä, josta saat suunnistuslomakkeen.

Klo 11-16 Palatsin poni ja polle tavattavissa Milavidan edustalla
Hyppää hevosvaunuajelulle Nottbeckien tyyliin tai kokeile talutusratsastusta palatsin ponilla! Vaunuajeluun ja ponitalutukseen käteismaksu. Ponitalutus 5€, vaunuajelu 5e/hlö.

Klo 12-14 Työpaja: Minilumiveistospaja
Non-stop-työpajassa koristellaan koristellaan Näsinpuisto upeilla talvisilla minikokoisilla lumiveistoksilla. Tule luomaan mielikuvituseläin, lumiukko tai vaikkapa jäätelöannos lumesta! Koristeita tarjolla. Säävaraus.

Klo 12-16 Työpaja: Suunnittele unelmiesi talvikengät!
Non-stop-työpajassa pääset kokeilemaan kykyjäsi kenkäsuunnittelijana. Millaiset olisivat unelmiesi talvijalkineet? Paikka: Museo Milavida, 2. krs.

Klo 12-16 Työpaja: Jätä jälkesi palatsiin!
Milavidan seinä kaipaa piristystä, auta meitä koristelemaan se värikkäillä kengänjäljillä! Työpajassa maalataan seinään yhteisötaideteos käyttämällä kenkiä leimasimina. Paikka: Museo Milavida, 2. krs.

Klo 13 & 15.30 Opastus: Pieksuja ja popoja -lastenkierros Jäljet lumessa -talvikenkänäyttelyssä
Lasten kierroksella ihmetellään erilaisia entisajan talvikenkiä, kuten tuohivirsuja, pieksuja, varsikenkiä, huopikkaita ja kuukenkiä. Kierros alkaa Näsilinnan ala-aulasta. Opastus sopii yli 5-vuotiaille ja kestää 20-30 minuuttia.

Klo 14-15 Opastus: Palatsin puistossa – talvinen kävelykierros Näsinkallion maisemissa
Tunnetko Tiitiäisen satupuiston? Millaisia patsaita Näsinkalliolta löytyy? Mikä on salaperäinen kellari keskellä puistoa? Koko perheelle sopivalla talvisella kävelykierroksella se selviää! Kierroksella vieraillaan myös toistaiseksi yleisöltä suljetussa Olgan kellarissa. Kierros alkaa Näsilinnan ala-aulasta. Kävelykierros kestää ryhmän etenemisestä riippuen 45–60 minuuttia. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet!

Klo 15–15.30 Lumisotaa!
Kuinka hyvin osut lumipallolla maalitauluun? Luvassa palkinto parhaiten tähtäävälle. Säävaraus.

Klo 16 Talvirieha päättyy, museo avoinna klo 18 asti.

Mekkomuistoja-tapahtuma Milavidassa 16.2.

11.2.2019 – Helmat heiluvat lauantaina 16.2. kun Museo Milavidassa järjestetään Mekkomuistoja-tapahtuma kello 14–18. Luvassa on luento, opastuksia ja keskustelua päivän teemaan liittyen. Kannustamme kaikkia saapumaan paikalle lempimekossaan! Tapahtumaan on vapaa pääsy. Ystävänpäivän kunniaksi koko viikonlopun 16.–17.2. kaksi ystävystä pääsee tutustumaan Milavidan näyttelyihin yhden hinnalla!

Onko sinulla kertoa mekkomuisto ja tarina sinulle tärkeästä mekosta? Tarinan voi myös toimittaa kirjallisena etukäteen tapahtuman juontajalle (minnailoilo@gmail.com).

Ohjelma:
klo 13.30 Asiantuntijaopastus Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn
klo 14.00 Tapahtuman avaussanat. Tervetuloa mekkotapahtumaan! Laitetaan helmat heilumaan!
klo 14.15 Luento: FT Mirva Saukkola, Mekkolegendoja: Kellohelmakrinoliinista pikkumustaan
klo 15.15 Mekkomuistoja – tule ja kerro oma mekkotarinasi
klo 16.00 Asiantuntijaopastus Jäljet lumessa ­ – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn
klo 16–18 Vapaata seurustelua ja mekkojen verkostoitumista
– DJ Rami S. soittaa vinyylilevyjä ja retromusaa
– Valokuvauspisteessä voi ikuistaa mekkomuistoja
– Vintage Gardenin ja Helga-Neidin mekkoja aulassa esittäytymässä. Hanki uusi oma mekkomuisto tapahtumasta.
– Muotoilijavieraana Elina Korri/ MEA-vaatemerkki
– Cafe Milavida avoinna klo 11­-18. Nauti mekkomuisteluiden ja seurustelun ohessa tyylikkäästi esim. leivoskahvit tai kuohuviiniä.

Opastetut kierrokset Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn sisältyvät museon pääsymaksuun.

Yhteistyössä:
Museo Milavida, Iloilo Tuotantopalvelut Minna Männistö,
Helga-Neiti Second Hand Shop, Vintage Garden.

Museo Milavidan joulu avautuu

21.11.2018 – Jälleen on se aika vuodesta kun Museo Milavida puetaan jouluiseen asuun ja Nottbeckit – näyttelyä täydennetään 1800-luvun herrasväen joulunviettoon liittyvillä esineillä ja tarinoilla.  Palatsin jouluun voi tutustua 23.11.2018–6.1.2019 tunnelmallisessa Näsilinnassa.  Luvassa on teemaopastuksia, jouluaskartelua koko perheelle sekä jouluisia konsertteja.

Opastetuilla kierroksilla tutustutaan 1800-luvun jouluruokiin, joulukoristeisiin, lahjoihin ja joulupyhien viettoon. Miltä joulu maistui, miten varakkaiden perheiden kodit koristeltiin joulua varten? Miten joulunpyhinä vietettiin aikaa? Millaisia lahjoja esimerkiksi von Nottbeckit ovat saattaneet antaa toisilleen?

Lauantaisin on kello 13–16 jouluaskartelua ohjatussa työpajassa. Sunnuntain tapahtumat tarjoavat muun muassa jouluista musiikkia ja tietoa jouluperinteistä.

Sunnuntai-iltapäivisin Palatsin joulu tarjoaa muun muassa juhlapöydän serviettien taittelukurssin, musiikkia ja luentoja. Joulunvietto päättyy loppiaisena 6.1.2019 yhteiseen kuusenryöstöön!

Ohjelma:

Nostalgiaa ja kimallusta -joulukoristepaja
24.11.­–15.12.2018 lauantaisin klo 13–16
Ohjatussa non-stop-pajassa tehdään paperisia nostalgisia koristeita joulukuuseen tai ikkunaan. Työpajatila on avoinna omatoimisille askartelijoille aina museon aukioloaikoina.

Palatsin joulu -teemaopastukset
24.11.­–16.12.2018 lauantaisin ja sunnuntaisin klo 13 ja 14 HUOM! Ei su 9.12. klo 14.00
18.12.–22.12.2018 tiistaista lauantaihin klo 13 ja 14
Opastus kestää noin tunnin ja alkaa Näsilinnan ala-aulasta.

Sunnuntai-tapahtumat
25.11.2018 klo 14­–16 Työpaja: Viuhkoja ja lumpeenkukkia -serviettityöpaja. Non-stop-työpajassa opetellaan tekemään näyttäviä, mutta helppoja lautasliinataitoksia joulukattaukseen.

2.12.2018 klo 15 Luento, Postimuseon näyttelypäällikkö, FM Suvi Jalli: Joulumielen tuoja – joulukortin historiaa. Yhteistyössä: Postimuseo. Vapaa pääsy.

9.12.2018 klo 16 Oi kuusipuu! -yhteislaulua pianon säestyksellä. Vapaa pääsy.

16.12.2018 klo 18 Jouluisia barokin helmiä -konsertti klo 18. Tampere Filharmonian soittajat.

6.1.2019 klo 14 Kuusenryöstö. Vapaa pääsy.

Museokorttilaisten VIP-ilta to 13.12. klo 17–19
Klo 17 ja 18 Opastukset Palatsin joulu -näyttelyyn
Klo 17–19 Viuhkoja ja lumpeenkukkia -serviettityöpaja. Non-stop-työpajassa opetellaan tekemään näyttäviä, mutta helppoja lautasliinataitoksia joulukattaukseen.

Senioriperjantai 14.12.2018
Opastukset Palatsin joulu -näyttelyyn klo 12, 13 ja 14.
Pääsyliput eläkeläisille 2 € koko päivän. Opastuksiin ovat tervetulleita myös muut museovieraat.

Museo on talvikaudella avoinna perjantaista sunnuntaihin kello 11–18, sekä joulunalusviikolla 18.–22.12. tiistaista torstaihin kello 11–18. Poikkeukset: lauantaina 22.12. museo on avoinna kello 11–16, suljettu 23.–24.12.

Palatsin joulu – herrasväen joulunviettoa 1800-luvun lopulla Museo Milavidassa 23.11.2018–6.1.2019.

Museo Milavidan vuosi 2019

20.11.2018 – Museo Milavidan brändiä kehitetään
Museo Milavida avautui yleisölle kesäkuussa 2015. Syyskesällä 2018 Milavida sai paljon huomiota ja nousi otsikoihin jouduttuaan kaupungin säästölistoille. Milavida jatkaa ensi vuonna omalla linjallaan brändinsä kehittämistä ja tekee näyttelyitä muodin, muotoilun ja luksuksen maailmasta sekä tuottaa näyttelyiden teemoihin ja talon henkeen soveltuvia laadukkaita tapahtumia.

Nottbeckit — Tampereen kosmopoliitit -näyttely jatkaa
Museo Milavidan päänäyttely kertoo von Nottbeck -suvun vaiheista Tampereella. Tarina alkaa kun kolme pietarilaista liikemiestä ostaa 1836 Tampereelta pienen puuvillakehräämön. Tehtaan johtamista opettelemaan lähetetään 20-vuotias Wilhelm von Nottbeck. Näyttely seuraa Wilhelmin ja hänen perheensä loisteliasta ja kansainvälistä elämää aina siihen saakka kun suvun viimeisetkin jäsenet jättävät Tampereen 1900-luvun alussa. Vuosiin mahtuu niin menestystä kuin kipeitä menetyksiäkin. Mukaansatempaava ääniopastus, aidot upeat esineet, näyttävät puvut ja näköisnuket takaavat kävijälle vaikuttavan näyttelykokemuksen.

Palatsin joulu – herrasväen joulunviettoa 1800-luvun lopulla 23.11.2018–6.1.2019
Museo Milavida puetaan tunnelmalliseen jouluiseen asuun ja Nottbeckit –näyttelyä täydennetään 1800-luvun herrasväen joulunviettoon liittyvillä esineillä ja tarinoilla.  Palatsin joulu koostuu näyttelystä, teemaopastuksista, työpajoista ja tapahtumista, joita on tarjolla marras–joulukuussa viikonloppuisin sekä joulunalusviikolla tiistaista lauantaihin.

Opastetuilla kierroksilla tutustutaan 1800-luvun jouluruokiin, joulukoristeisiin, lahjoihin ja joulupyhien viettoon. Miltä joulu maistui, miten varakkaiden perheiden kodit koristeltiin joulua varten? Miten joulunpyhinä vietettiin aikaa? Millaisia lahjoja esimerkiksi von Nottbeckit ovat saattaneet antaa toisilleen?

Lauantaisin on kello 13–16 jouluaskartelua ohjatussa työpajassa. Sunnuntain tapahtumat tarjoavat muun muassa jouluista musiikkia ja tietoa jouluperinteistä.

Sunnuntai-iltapäivisin Palatsin joulu tarjoaa mm. juhlapöydän serviettien taittelukurssin, musiikkia ja luentoja. Joulunvietto päättyy loppiaisena 6.1.2019 kaikkien lasten yhteiseen kuusenryöstöön!

Jäljet lumessa 16.11.2018–24.3.2019
Museo Milavidassa Näsilinnassa avautunut Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttely esittelee jalkineratkaisuja eri vuosikymmeniltä nostalgisessa hengessä. Suomen pakkasista loskakeleihin vaihteleva talvisää on asettanut omat vaatimuksensa jalkineille, mutta se on myös tarjonnut liukkaita kelejä talviseen ilonpitoon lumella ja jäällä.

Pieksuja ja tallukkaita, monoja ja varsikenkiä, saappaita ja saapikkaita, huopikkaita ja kuukenkiä – löytyyköhän katselmuksesta sinun nuoruuden suosikkisi tai lapsuuden inhokkisi? Näyttelyelämystä täydentävät reippaat talvilaulut ja 1950-luvun mainosjulisteet.

Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita 12.4.2019­–5.1.2020
Timo Sarpaneva (1926–2006)  oli maailman tunnetuimpia lasitaiteilijoita ja näyttävän uran tehnyt muotoilija, jonka mittava tuotanto valloitti sekä muotoilupiirit että kodinsisustajat. Hän kuului Suomen 1950- ja 1960-luvun muotoilijoiden kultakauden tekijöihin, joiden töitä vietiin ympäri maailman ja jotka loivat Finnish Design -käsitteen. Lasi oli ehkä Sarpanevan omin materiaali, mutta hänen työnsä kattoi myös muut materiaalit tekstiilistä teräkseen.

Museo Milavidan 12. huhtikuuta 2019 avautuva Ambiente – Timo Sarpanevan painokankaita -näyttely ottaa tarkasteluun Sarpanevan Tampereella Lapinniemen puuvillatehtaalla painetut Ambiente-kankaat. Sarpaneva oli keksinyt Ambiente-tekniikan W. Rosenlewin paperitehtaalla Porissa, kun rikkoutunut kone oli roiskinut väriä yllättävällä tavalla, ja tätä sattumanvaraisuutta hän tahtoi jalostaa pidemmälle. Syntyi Ambiente-tekniikka, joka sai maailmanlaajuisen patentin 1965. Tampellaan kuulunut Lapinniemen puuvillatehdas oli halukas kokeilemaan tekniikan soveltumista kankaille, ja painaminen Tampereella alkoi 1965. Painokoneen valsseihin liitettiin liikuteltava kisko, johon kiinnitettiin värisuuttimia. Painon aikana värejä voitiin vaihdella konetta pysäyttämättä. Näin saatiin aikaan psykedeelisiä kuvioita. Amerikkalainen kuvataiteilija ja elokuvantekijä Andy Warhol näki Ambienteja vuonna 1969 ja sanoi että Sarpanevan tulisi kehystää kankaat ja myydä ne taideteoksina, niin hänestä tulisi miljönääri.

Näyttelyyn tulee esille värikkäitä Ambiente-kangasnäytteitä pääasiassa Tampereen museoiden omista kokoelmista vuodesta 1965 aina 1970-luvun alkuun asti.

Lisää tietoa:
Tutkija Mari Lind 040 801 6547

RinneRadio konsertoi Museo Milavidassa

12.11.2018 – Torstaina 15.11. kello 19.00 tunnelmallisessa Museo Milavidassa kuullaan Tapani Rinteen luotsaamaa, elektronista musiikkia, ambientia ja jazzia yhdistelevää RinneRadio yhtyettä. Konsertin lisäksi vierailla on mahdollisuus tutustua ennakkoon Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttelyyn.

”Silent Night – Äänimaisemia kaamosaikaan” nimeä kantava konsertti kestää noin 75 minuuttia. Liput ovat myynnissä Tiketissä ja paikan päällä tuntia ennen konsertin alkua. RinneRadio kokoonpanon muodostavat Tapani Rinne bassoklarinetti, Juuso Hannukainen lyömäsoittimet, Konsta Mikkonen elektroniikka ja Miikka Kari äänisuunnittelu.

Jäljet lumessa – talvinen kenkäkavalkadi -näyttely on esillä Milavidassa 16.11.2018–24.3.2019. Näyttelyssä tutustutaan monille tuttuihin, nostalgiaa herättäviin talvijalkineisiin. Konserttivieraat voivat nähdä näyttelyn jo torstaina 15.11.

Konserttipäivänä Museo Milavidan näyttelyt ja Café Milavida palvelevat kello 18–21.

Museo Milavida suljettu näyttelynvaihdon ajan

23.10.2018 – Museo Milavida Näsilinnassa sulkeutuu kahdeksi viikoksi näyttelyn vaihdon vuoksi. Uutta näyttelyä rakennetaan 29.10.–15.11.2018. Museo avaa ovensa jälleen perjantaina 16.11. kun se marssittaa ihailtavaksi talvisen kenkäkavalkadin Jäljet lumessa -näyttelyn merkeissä. Uutta näyttelyä odotellessa hämärässä palatsissa on mahdollista osallistua tunnelmallisille Kynttilän valossa – draamaopastuksille, jotka järjestetään perjantaisin (26.10., 2.11. 9.11. ja 16.11.) kello 18 ja 19.

Suomen kuningas -näyttely loppuu sunnuntaina 28.10. Viimeisen viikonlopun kunniaksi järjestetään neljä asiantuntijaopastusta näyttelyyn. Oppaana on kamarineuvos Kari-Paavo Kokki. Opastuksella tutustutaan mielenkiintoiseen vaiheeseen itsenäisen Suomen syntyhistoriassa. Tutuksi tulevat niin monarkiapyrkimysten taustat, kuningashuoneen rakentamisen vaiheet kuin hankkeen hautaaminenkin. Lapsille on tarjolla lauantaina 27.10. Ihan oikeat prinssit ja prinsessat -työpaja. Työpajassa sukelletaan oikeiden kuninkaallisten lapsuuteen ja opetellaan nuorille kuninkaallisille tärkeitä hovitapoja. Ohjaajana toimii Karoliina Suoniemi.

Museo Milavida aloittaa joulukauden 23.11., kun Nottbeck-näyttely puetaan tunnelmalliseen jouluiseen asuun. Suosittu Palatsin joulu -näyttely palaa ihastuttamaan kaikkia joulun ystäviä 6.1.2019 asti. Luvassa on näyttelyn lisäksi runsaasti aiheeseen liittyviä teemaopastuksia, työpajoja ja tapahtumia. Tervetuloa viettämään talvipäiviä Museo Milavidaan!

Milavida on auki talvikaudella perjantaista sunnuntaihin kello 11–18.

Valojuhla lauantaina 20.10.2018

16.10.2018 – Museo Milavida tuo valoa pimeyteen järjestämällä Valojuhlan 20.10. Tunnelmallisessa palatsissa askarrellaan lyhtyjä, tutustutaan Olgan kellariin ja kuullaan kynttilän valossa tarinoita Nottbeckien suvun elämästä.

Lyhtytyöpajassa kello 15–18 varaudutaan kaamokseen ja otetaan varaslähtö jouluun askartelemalla teemaan sopivia tunnelmallisia paperilyhtyjä. Työpaja soveltuu kaiken ikäisille.

Tervetuloa tutustumaan myös Olgan kellariin Milavidan puistossa kello 16–19. Illan aikana kuullaan kellarin historiasta ja tulevista kunnostustoimenpiteistä, sekä siitä missä käytössä tila tulee olemaan jatkossa.

Kynttilän valossa -draamaopastuksen aikana Nottbeckien perheen lastenhoitaja Aino Sandell tai talonmies Onni Jalava vie kävijät kierrokselle palatsin hämärään. Luvassa on ainakin tarinoita suvun värikkäistä vaiheista Tampereella. Mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruuna Wilhelm von Nottbeckistä? Mitä palvelusväelle kerrottiin patruunan pojan Ernstin kuolemasta? Millaisena palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peter von Nottbeckin perheen? Opastus on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Tallipihan kanssa.

Klo 15–18 Lyhtytyöpaja (non stop)
Klo 16–19 Olgan kellari on avoinna
Klo 18, 19 ja 20 Kynttilän valossa – Draamaopastus hämärässä palatsissa. Erillinen maksu.

Museo ja Cafe Milavida palvelevat lauantaina kello 11–21.

Lasten kuninkaallinen museosunnuntai 14.10.2018

Museo Milavidan lasten museosunnuntaita vietetään 14.10. kuninkaallisessa loistossa! Päivän aikana palatsi täyttyy runsaasta ohjelmasta, joka sopii kaikille yli 3-vuotiaille prinsseille ja prinsessoille, kuninkaille ja kuningattarille.

Täti Taikakynän Hovikoulussa opit tärkeitä kruunupäiden taitoja. Työpajassa voit askarrella
arvollesi sopivan kruunun ja värityspisteellä värittää valtiaita.
Hänen majesteettinsa Markus I kunnioittaa tapahtumaa
läsnäolollaan ja kertoo perhekierroksella virkaveljensä
Suomen kuninkaan tarinan. Päivä huipentuu Palatsin tanssiaisiin!

Viitat viuhumaan ja helmat lentoon! Pukeudu halutessasi kuninkaalliseen tyyliin ja tule kokeilemaan, olisiko sinusta kruunupääksi! Museo on avoinna klo 11–18, ohjelmaa klo 11–16.30 Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun. Yhteistyössä Museo Milavida ja ILOILO Tuotantopalvelut.

Suomen kuningas -näyttely avautuu 9.2.2018

Museo Milavida kertoo keväällä 2018 Suomen kuningasseikkailusta. Mitä jos Suomesta olisi tullut monarkia?!

 Suomi julistautui itsenäiseksi tasavallaksi 1917, mutta sisällissotaa seuranneina epävarmoina aikoina porvarillisten puolueitten keskuudessa virisi ajatus paluusta vanhoihin vakaampiin aikoihin, monarkiaan. Se oli mitä suurimmassa määrin myös reaalipolitiikkaa, ja hanketta ajoivat muun muassa J.K. Paasikivi ja P.E. Svinhufvud.  

Suomessa käytiin kuninkaan vaali 9.10.1918, jolloin Suomen kuninkaaksi valittiin Hessenin prinssi ja maakreivi Friedrich Karl Ludvig Konstantin von Hessen-Kassel (1868–1940). Suomi ehti kuitenkin olla kuningaskuntana vain kaksi kuukautta, kun 4.12.1918 prinssi kieltäytyi Suomen kruunusta Saksan hävittyä sodan.

Mitä jos Suomesta olisi tullut monarkia? Meillä voisi nyt olla Kuopion kreivi, Porvoon paroni tai Pietarsaaren prinssi. Kuninkaanlinna meillä olisi varmasti, koska sen kunnian sai entinen Keisarillinen palatsi, nykyinen Presidentinlinna, jota kiireen vilkkaa alettiin sisustaa uuteen kuninkaalliseen käyttöön. Valtion asettamana kuninkaallisena hovihankkijana toimi tavaratalo Stockmann, joka hankki sisustustavaroita ympäri Eurooppaa, unohtamatta suomalaisen kansantaiteen tuotteita.

 Museo Milavidan näyttely kertoo Suomen kuningaskunnan valmisteluista. Kuninkaalle suunniteltiin kruunu, mutta sitä ei koskaan valmistettu. Milavidan näyttelyyn sen valmistaa Eric O. W. Ehrströmin alkuperäissuunnitelmien mukaan kultaseppä ja heraldikko Tuomas Hyrsky. Esille saadaan myös kuninkaanlinnaan hankittua esineistöä lukuisista yksityiskokoelmista.

Suomen Kuningas Museo Milavidassa 9.2.–28.10. 2018

Milavidan uni -näyttely avautuu

31.10.2017– Museo Milavidan vaihtuvien näyttelyiden tilassa avautuu pe 3.11.2017 valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttely Milavidan uni. Marja Pirilällä on ainutlaatuinen suhde Milavidaan. Hän työskenteli vuosina 2011–13 useaan otteeseen tyhjillään olleessa palatsissa ja kuvasi siellä hitaalla camera obscura -tekniikalla.

Marja Pirilä kertoo: ”Talo tuntui hyvin lempeältä heti alussa. Ja salaperäiseltä. Ja yksinäiseltä. Tyhjissä tiloissa liikkuva valo oli hyvin hienoviritteistä ja kaunista. Kuvasin pitkiä päiviä auringon kiertäessä hiljaista taloa. Muutin samanaikaisesti useita huoneita camera obscuroiksi ja kuvasin niissä vuorotellen, aina kun valo loi mielenkiintoisia kuvajaisia ulkomaailmasta pimeisiin tyhjiin huoneisiin – kuvasin aina kun valolla tuntui olevan asiaa.”

Palatsin historia alkoi kiehtoa Pirilää. ”Koko von Nottbeckin suku ja ennen kaikkea Peter ja Olga tulivat hyvin läheisiksi kuvausvuosien aikana. Talohan oli heidän ja heidän lapsiensa tuleva koti. He olivat päättäneet jäädä Tampereelle, asettua taloksi, omaan taloon. Taloon liittyi varmasti paljon odotuksia ja toiveita. Heillä oli menossa kiihkeä elämänvaihe, joka loppui traagisesti ja yhtäkkiä. Kaikki nuo tunnelmat tuntuivat olevan yhä voimakkaasti läsnä ovien pielissä, seinien koristeissa, vanhojen ikkunalasien heijastuksissa, lattioiden shakkiruudukoissa, jyhkeissä pylväissä ja portaikoissa.”

Milavidan uni -näyttelyssä palataan kuvausten aidolle tapahtumapaikalle, aution palatsin huoneisiin, joihin valo on luonut kuvajaisia ulkomaailmasta pitkien valotusten aikana. Sisä- ja ulkotilojen lomittuessa toisiinsa kuviin on syntynyt unenomainen kolmas todellisuus.

Kokonaisuuden täydentää muusikko Tapani Rinteen tätä näyttelyä varten säveltämä ja toteuttama äänimaisema (Tapani Rinne, bassoklarinetti ja Konsta Mikkonen, äänisuunnittelu).

Milavidan uni -näyttelyn oheisohjelmaa syksyllä 2017

  • la 4.11. klo 14 Taiteilijatapaaminen
   Valokuvataiteilija Marja Pirilä kertoo työstään ja Milavidan uni -näyttelyn synnystä. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun.
  • ti 14.11.2017 klo 19 Konsertti: Rinneradio Silent Night – äänimaisemia kaamosaikaan
   Konsertti liittyy Milavidan uni -näyttelyyn, johon Tapani Rinne on tehnyt äänimaiseman.
   Liput ennakkoon 10 € Museokeskus Vapriikista (ti-su klo 10–18) tai Museo Milavidasta (pe-su klo 11–18). Konserttilipulla pääsee tutustumaan myös Museo Milavidan näyttelyihin, jotka ovat avoinna konserttivieraille ti 14.11. klo 17–19.

Tulossa loka-marraskuussa: Kynttilän valossa – Draamaopastus hämärässä palatsissa

20.9.2017 – Supersuositut kynttiläkierrokset ovat palanneet! Tunnelmallisella draamaopastuksella Nottbeckien perheen palvelija vie kävijät palatsin hämärään. Milavidan lastenhoitaja Aino Sandell tai talonmies Onni Jalava tarinoi kynttilän valossa suvun värikkäistä vaiheista Tampereella. Mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruuna Wilhelm von Nottbeckistä? Mitä palvelusväelle kerrottiin patruunan pojan Ernstin kuolemasta? Millaisena palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peter von Nottbeckin perheen? Opastus on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta. Kierros alkaa Näsilinnan ala-aulasta ja kestää 45 minuuttia.

pe 20.10. klo 18 ja 19
pe 27.10. klo 18 ja 19
pe 3.11. klo 18 ja 19
pe 10.11. klo 18 ja 19
pe 17.11. klo 18 ja 19

Liput kynttiläkierroksille ennakkoon vain Tiketistä 10/8 €
Tiketti
Tiketin toimipisteet Tampereella: Stockmann, Klubi ja Swamp Music.
Lipunmyynti Tiketissä päättyy 2 tuntia ennen tapahtuman alkua. Jäljelle jääneet liput myydään Milavidan ovelta ennen kierroksen alkua.


Huom. Kynttilän valossa -draamaopastuksen voi varata myös ryhmille. Tilattu kierros kestää noin 45 minuuttia ja maksaa 120 euroa + pääsymaksut. Kierroksia voidaan järjestää tilauksesta vain ilta-aikaan, klo 18 alkaen. Kierrokselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Varaukset: milavida@tampere.fi tai puh. 040 831 4054.

 Museo Milavida siirtyi talviaikaan

12.9.2017 – Milavida päätti kesäkautensa sunnuntaina 10.9. ja on nyt avoinna perjantaista sunnuntaihin kello 11-18. Ryhmävarauksia on mahdollista tehdä myös viikonpäiville. Tiedustelut puh. 040 831 4054.

Barbiet ja muut muotinuket Milavidassa

29.8.2017 TADA – Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikko päättyy lauantaina 2.9. leikkimieliseen koko perheen tapahtumaan, johon otetaan omat muotinuket mukaan! Tervetuloa Museo Milavidaan Barbiegaalaan!

Barbiet, muotinuket ja supersankarit puetaan juhlapukuihin tapahtumaan, jossa ne pääsevät esittäytymään muotinäytöksessä museon punaisella matolla salamavalojen säihkeessä.

Päivän aikana museossa on tarjolla häikäisevää juhlapukuohjelmaa. Täti Taikakynän paperinukketyöpaja, Muotinuket punaisella matolla -valokuvauspiste, nukenvaatteiden ompelua vaatetussuunnittelija Nanna Nurmalan johdolla sekä opastettu kierros Fantastica-näyttelyyn koko perheelle.

Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun:

Klo 11.30-12 Muotinuket juhlapuvuissaan.
Muotinäytöksen juontaa Täti Taikakynä.

Klo 12-13 Muotinuket punaisella matolla, valokuvauspiste.

Klo 12-13 Paperinukketyöpajassa Täti Taikakynä piirtää
ilta- ja juhlapukuja.

Klo 12-13 Nukenvaatteiden ompelupiste.
Vaatetussuunnittelija Nanna Nurmala ompelee nukenvaatteita.

Klo 14-14.40 Fantastica! Valentinon pukuja yksityiskokoelmista
-näyttely. Opastettu näyttelykierros koko perheelle.
Nuket mukaan! Ensimmäiset 30 mahtuu kierrokselle.

Klo 15-16 Muotinuket punaisella matolla, valokuvauspiste.

Klo 15-16 Paperinukketyöpajassa Täti Taikakynä piirtää ilta- ja juhlapukuja.

Koko päivän non stop- omatoimiohjelmaa klo 11-18