fi
fi

Tapahtumat

Kevään 2018 luentosarja

Suomen kuningas -näyttelyyn liittyvät luennot alkavat torstaina 15.2.2018.

to 15.2.2018 klo 18
Professori Vesa Vares: Suomen monarkiahanke vuonna 1918 – valtiomuototaistelu uudelleen tarkasteltuna
Kun Suomesta suunniteltiin monarkiaa, miten suomalaiset puolueet sijoittuivat valtiomuototaisteluun, ketkä olivat monarkisteja ja mitkä olivat heidän perustelunsa? Olivatko hankkeen lähtökohdat niin epärealistisia kuin jälkikäteen on annettu ymmärtää? Entä millaisia olivat tasavaltalaisten vastaperustelut? Millaisia valtaoikeuksia kuninkaalle suunniteltiin, ja miten niistä neuvoteltiin? Miten kuningas valittiin, ja miksi hanke ei kuitenkaan lopulta toteutunut? Miten suhtautuivat esimerkiksi Svinhufvud, Paasikivi, Mannerheim, Ståhlberg, Santeri Alkio?

to 22.2.2018 klo 18
Professori Vesa Vares: Jos Suomi olisi kuningaskunta?
Luennolla tarkastellaan, kuinka lähellä vuoden 1918 monarkiahankkeen toteutuminen oli, ja millainen siitä olisi tullut. Miten suunniteltu kuningaskunnan muoto vertautuu tuon ajan muuhun Eurooppaan? Oliko muita mahdollisuuksia olemassa kuin saksalainen prinssi? Mikäli hanke olisi toteutunut, millainen kuningaskunta Suomesta olisi tullut? Jäikö perusajatus ”kuninkaallisuudesta” kuitenkin lopulta presidentillisiin rakenteisiin?

to 1.3.2018 klo 18
Kamarineuvos Kari-Paavo Kokki: Keisarillisesta palatsista kuninkaan linnaksi – hankintoja hovin tarpeisiin
Kun Suomeen suunniteltiin kuningashuonetta, kuninkaanlinnaksi valittiin ns. Keisarillinen palatsi, nykyinen Presidentinlinna. Stockmannin tavaratalo sai tehtäväkseen linnan sisustamisen. Uusia arvokalusteita hankittiin Suomesta, mutta monet antiikkiesineet tulivat Euroopasta. Kuningashankkeen kaaduttua ei valtio lunastanut Stockmannilta tilaamiansa esineitä. Tavaratalo perusti 1920 antiikki- ja taideteollisuusosaston niiden myymiseksi, mutta myynti ei ollut tuottoisaa ja osasto lopetettiin jo 1921. Museo Milavidan Suomen kuningas -näyttelyä kokoamassa ollut kamarineuvos Kari-Paavo Kokki kertoo, millaisia esineitä hoviin hankittiin ja mistä, ja missä ne ovat nykyään.

to 8.3.2018 klo 18
FT Mirva Saukkola: Tyylikkäitä tapoja, houkkamaisia hullutuksia – Näin
hovimuodit siirtyivät osaksi eurooppalaisten elämää
Ms. Style -nimelläkin tunnettu FT Mirva Saukkola kertoo luennollaan eurooppalaisesta hovietiketistä ja tavoista, ennen kaikkea hovien vaate-, kampaus- ja kosmetiikkamuodista, mutta myös tapakulttuuriin liittyvistä teemoista, kuten aterioinnista, tanssikulttuurista ja flirttailusta. Hovien tapoja jäljiteltiin mielellään ja monesta eliitin erikoisuudesta on tullut osa tavanomaista elämää.

to 15.3.2018 klo 18
FM Päivi Tuomi-Nikula: Romanovit – Suomen suuriruhtinaat
Suomi siirtyi vuonna 1809 Ruotsin alamaisuudesta osaksi Venäjän imperiumia, sen autonomiseksi suuriruhtinaskunnaksi. Ani harvoin valloittaja on saanut entisiltä vihollisiltaan niin hyvän vastaanoton kuin Aleksanteri I, jota seurasi vielä neljä Romanov-sukuista hallitsijaa. Ensimmäistä Aleksanteria pidettiin “meidän enkelinämme maan päällä”; vähän toistasataa vuotta myöhemmin hänen veljensä pojanpojanpoikaa, viimeistä Nikolaita, luonnehdittiin toisaalta “veriseksi Nikuksi”, toisaalta “niin pehmeäksi rievuksi, ettei sitä pysty edes pesemään”. Miten Suomessa koettiin keisariaika? Millaisia oikein olivat arvoitukselliset Romanovit?

Yleisöopastukset sunnuntaisin keväällä 2018

22.1.-8.2.2018
Museo Milavida suljettu näyttelyvaihdon ajan, ei yleisöopastuksia

11.2.-29.4.2018
sunnuntaisin klo 13 Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn ja klo 14 Suomen kuningas -näyttelyyn

Yleisöopastus on pääsylipun lunastaneille yksittäiskävijöille tarkoitettu kierros Museo Milavidassa. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn teemoihin, esineisiin ja taustoihin. Yleisöopastus sisältyy pääsylipun hintaan. Yleisöopastukset alkavat aina Näsilinnan ala-aulasta. Ei ennakkoilmoittautumisia. Huom. yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille (Lue lisää ryhmille tarjottavista opastuksistamme tältä sivulta kohdasta Opastukset ryhmille).

Lasten museosunnuntait 25.2. ja 22.4.2018

Museo Milavidan lasten museosunnuntaita vietetään kuninkaallisessa loistossa! Päivän aikana palatsi täyttyy runsaasta ohjelmasta, joka sopii kaikille yli 3-vuotiaille prinsseille ja prinsessoille, kuninkaille ja kuningattarille. Täti Taikakynän Hovikoulussa opit muun muassa kävelemään tasaisen arvokkaasti, tekemään hienoimmat hoviniiaukset ja -kumarrukset sekä tietysti vilkuttamaan kuninkaalliseen tyyliin. Työpajassa voit askarrella arvollesi sopivan kruunun ja kuvauttaa itsesi valtaistuimella. Hänen majesteettinsa Markus I kunnioittaa tapahtumaa läsnäolollaan ja kertoo perhekierroksilla virkaveljensä Suomen kuninkaan tarinan.

Viitat viuhumaan ja helmat lentoon! Pukeudu kuninkaalliseen tyyliin ja tule kokeilemaan, olisiko sinusta kruunupääksi!

Lasten museosunnuntaina Museo Milavida on avoinna klo 11–18, ohjelmaa klo 12–16. Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun (7/6/3 €, perhelippu 15 €).

Ohjelma 25.2.2018:
-Palatsin ovet aukeavat klo 11
-Täti Taikakynän Hovikoulut klo 12, 13, 14 ja 15 (kesto noin 30 min)
-Kruunutyöpaja (nonstop) klo 13–16
-Hovikuvaaja paikalla klo 13–16
-Koko perheen kierrokset Suomen kuningas -näyttelyyn klo 12.30, 13.30 ja 14.30
-Palatsin ovet sulkeutuvat klo 18

Yhteistyössä Museo Milavida ja ILOILO Tuotantopalvelut.

Senioriperjantait keväällä 2018

Senioriperjantaisin eläkeläisten sisäänpääsy museoon vain 2€. Maksuton näyttelyopastus. Opastukselle ovat tervetulleita myös muut museokävijät.

 • pe 16.3. Suomen kuningas
  Opastukset Suomen kuningas -näyttelyyn klo 12, 13 ja 14.
 • pe 25.5. Palatsin puistossa
  Opastettu kävelykierros Näsinkallion maisemissa klo 12 ja 14.

Näsilinna 1918 -teemaviikko

Huhtikuun ensimmäisellä viikolla Museo Milavidan teemana ovat Näsilinnan tapahtumat vuonna 1918.

Ti 3.4.2018 klo 17–20.30 Museokorttilaisten VIP-ilta
klo 17 Omatoimista tutustumista Nottbeckit- ja Suomen kuningas -näyttelyihin
klo 18 Luento, FL Antti Liuttunen: Näsilinna 1918
klo 19.15  Elokuva: Taistelu Näsilinnasta 1918
Tilaisuus on tarkoitettu vain Museokortin haltijoille. Rajoitettu osallistujamäärä, ennakkoilmoittautuminen 15.3. alkaen, puh. 040 831 4054.

Ke 4.4.2018
klo 16–18 museo avoinna pääsylipun lunastaneille
klo 18 Luento, FL Antti Liuttunen: Näsilinna 1918 (vapaa pääsy)
klo 19.30 Elokuva: Taistelu Näsilinnasta 1918 (museon pääsymaksu)

To 5.4.2018
klo 16–18 museo avoinna pääsylipun lunastaneille
klo 18 Luento, FL Antti Liuttunen: Näsilinna 1918 (vapaa pääsy)
klo 19.30 Elokuva: Taistelu Näsilinnasta 1918 (museon pääsymaksu)

Pe 6.4.2018
Museo Milavidan pienoisnäyttely Näsilinna vuonna 1918 avautuu yleisölle.
– Esillä on vuonna 1918 kahvila Mokassa esillä olleita kuvia Näsilinnan tuhoista.
– Museon tuottama Näsilinnan tapahtumista sisällissodassa kertova dokumenttifilmi julkaistaan.
– Tutkijapäivystys klo 11–16: tutkijat Tuomas Hoppu ja Antti Liuttunen ovat paikalla vastaamassa yleisön kysymyksiin sisällissodasta.

Pe-su 6.–8.4.2018
Elokuvaesitykset klo 11.30, 13.30, 15.30
Museo Milavidan tuottama Näsilinna 1918 (20 min.) ja Claes Olssonin Taistelu Näsilinnasta 1918 (75 min), sisältyy museon pääsymaksuun.

Tiedotteet

Suomen kuningas -näyttely avautuu 9.2.2018

Museo Milavida kertoo keväällä 2018 Suomen kuningasseikkailusta. Mitä jos Suomesta olisi tullut monarkia?!

 Suomi julistautui itsenäiseksi tasavallaksi 1917, mutta sisällissotaa seuranneina epävarmoina aikoina porvarillisten puolueitten keskuudessa virisi ajatus paluusta vanhoihin vakaampiin aikoihin, monarkiaan. Se oli mitä suurimmassa määrin myös reaalipolitiikkaa, ja hanketta ajoivat muun muassa J.K. Paasikivi ja P.E. Svinhufvud.  

Suomessa käytiin kuninkaan vaali 9.10.1918, jolloin Suomen kuninkaaksi valittiin Hessenin prinssi ja maakreivi Friedrich Karl Ludvig Konstantin von Hessen-Kassel (1868–1940). Suomi ehti kuitenkin olla kuningaskuntana vain kaksi kuukautta, kun 4.12.1918 prinssi kieltäytyi Suomen kruunusta Saksan hävittyä sodan.

Mitä jos Suomesta olisi tullut monarkia? Meillä voisi nyt olla Kuopion kreivi, Porvoon paroni tai Pietarsaaren prinssi. Kuninkaanlinna meillä olisi varmasti, koska sen kunnian sai entinen Keisarillinen palatsi, nykyinen Presidentinlinna, jota kiireen vilkkaa alettiin sisustaa uuteen kuninkaalliseen käyttöön. Valtion asettamana kuninkaallisena hovihankkijana toimi tavaratalo Stockmann, joka hankki sisustustavaroita ympäri Eurooppaa, unohtamatta suomalaisen kansantaiteen tuotteita.

 Museo Milavidan näyttely kertoo Suomen kuningaskunnan valmisteluista. Kuninkaalle suunniteltiin kruunu, mutta sitä ei koskaan valmistettu. Milavidan näyttelyyn sen valmistaa Eric O. W. Ehrströmin alkuperäissuunnitelmien mukaan kultaseppä ja heraldikko Tuomas Hyrsky. Esille saadaan myös kuninkaanlinnaan hankittua esineistöä lukuisista yksityiskokoelmista.

Suomen Kuningas Museo Milavidassa 9.2.–28.10. 2018

Milavidan uni -näyttely avautuu

31.10.2017– Museo Milavidan vaihtuvien näyttelyiden tilassa avautuu pe 3.11.2017 valokuvataiteilija Marja Pirilän näyttely Milavidan uni. Marja Pirilällä on ainutlaatuinen suhde Milavidaan. Hän työskenteli vuosina 2011–13 useaan otteeseen tyhjillään olleessa palatsissa ja kuvasi siellä hitaalla camera obscura -tekniikalla.

Marja Pirilä kertoo: ”Talo tuntui hyvin lempeältä heti alussa. Ja salaperäiseltä. Ja yksinäiseltä. Tyhjissä tiloissa liikkuva valo oli hyvin hienoviritteistä ja kaunista. Kuvasin pitkiä päiviä auringon kiertäessä hiljaista taloa. Muutin samanaikaisesti useita huoneita camera obscuroiksi ja kuvasin niissä vuorotellen, aina kun valo loi mielenkiintoisia kuvajaisia ulkomaailmasta pimeisiin tyhjiin huoneisiin – kuvasin aina kun valolla tuntui olevan asiaa.”

Palatsin historia alkoi kiehtoa Pirilää. ”Koko von Nottbeckin suku ja ennen kaikkea Peter ja Olga tulivat hyvin läheisiksi kuvausvuosien aikana. Talohan oli heidän ja heidän lapsiensa tuleva koti. He olivat päättäneet jäädä Tampereelle, asettua taloksi, omaan taloon. Taloon liittyi varmasti paljon odotuksia ja toiveita. Heillä oli menossa kiihkeä elämänvaihe, joka loppui traagisesti ja yhtäkkiä. Kaikki nuo tunnelmat tuntuivat olevan yhä voimakkaasti läsnä ovien pielissä, seinien koristeissa, vanhojen ikkunalasien heijastuksissa, lattioiden shakkiruudukoissa, jyhkeissä pylväissä ja portaikoissa.”

Milavidan uni -näyttelyssä palataan kuvausten aidolle tapahtumapaikalle, aution palatsin huoneisiin, joihin valo on luonut kuvajaisia ulkomaailmasta pitkien valotusten aikana. Sisä- ja ulkotilojen lomittuessa toisiinsa kuviin on syntynyt unenomainen kolmas todellisuus.

Kokonaisuuden täydentää muusikko Tapani Rinteen tätä näyttelyä varten säveltämä ja toteuttama äänimaisema (Tapani Rinne, bassoklarinetti ja Konsta Mikkonen, äänisuunnittelu).

Milavidan uni -näyttelyn oheisohjelmaa syksyllä 2017

  • la 4.11. klo 14 Taiteilijatapaaminen
   Valokuvataiteilija Marja Pirilä kertoo työstään ja Milavidan uni -näyttelyn synnystä. Tapahtuma sisältyy museon pääsymaksuun.
  • ti 14.11.2017 klo 19 Konsertti: Rinneradio Silent Night – äänimaisemia kaamosaikaan
   Konsertti liittyy Milavidan uni -näyttelyyn, johon Tapani Rinne on tehnyt äänimaiseman.
   Liput ennakkoon 10 € Museokeskus Vapriikista (ti-su klo 10–18) tai Museo Milavidasta (pe-su klo 11–18). Konserttilipulla pääsee tutustumaan myös Museo Milavidan näyttelyihin, jotka ovat avoinna konserttivieraille ti 14.11. klo 17–19.

Tulossa loka-marraskuussa: Kynttilän valossa – Draamaopastus hämärässä palatsissa

20.9.2017 – Supersuositut kynttiläkierrokset ovat palanneet! Tunnelmallisella draamaopastuksella Nottbeckien perheen palvelija vie kävijät palatsin hämärään. Milavidan lastenhoitaja Aino Sandell tai talonmies Onni Jalava tarinoi kynttilän valossa suvun värikkäistä vaiheista Tampereella. Mitä kaupunkilaiset ajattelivat patruuna Wilhelm von Nottbeckistä? Mitä palvelusväelle kerrottiin patruunan pojan Ernstin kuolemasta? Millaisena palvelijat muistavat Milavidan rakennuttaneen Peter von Nottbeckin perheen? Opastus on laadittu Nottbeckien palveluksessa olleiden henkilöiden muistitietojen pohjalta. Kierros alkaa Näsilinnan ala-aulasta ja kestää 45 minuuttia.

pe 20.10. klo 18 ja 19
pe 27.10. klo 18 ja 19
pe 3.11. klo 18 ja 19
pe 10.11. klo 18 ja 19
pe 17.11. klo 18 ja 19

Liput kynttiläkierroksille ennakkoon vain Tiketistä 10/8 €
Tiketti
Tiketin toimipisteet Tampereella: Stockmann, Klubi ja Swamp Music.
Lipunmyynti Tiketissä päättyy 2 tuntia ennen tapahtuman alkua. Jäljelle jääneet liput myydään Milavidan ovelta ennen kierroksen alkua.


Huom. Kynttilän valossa -draamaopastuksen voi varata myös ryhmille. Tilattu kierros kestää noin 45 minuuttia ja maksaa 120 euroa + pääsymaksut. Kierroksia voidaan järjestää tilauksesta vain ilta-aikaan, klo 18 alkaen. Kierrokselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Varaukset: milavida@tampere.fi tai puh. 040 831 4054.

 Museo Milavida siirtyi talviaikaan

12.9.2017 – Milavida päätti kesäkautensa sunnuntaina 10.9. ja on nyt avoinna perjantaista sunnuntaihin kello 11-18. Ryhmävarauksia on mahdollista tehdä myös viikonpäiville. Tiedustelut puh. 040 831 4054.

Barbiet ja muut muotinuket Milavidassa

29.8.2017 TADA – Tampereen design- ja arkkitehtuuriviikko päättyy lauantaina 2.9. leikkimieliseen koko perheen tapahtumaan, johon otetaan omat muotinuket mukaan! Tervetuloa Museo Milavidaan Barbiegaalaan!

Barbiet, muotinuket ja supersankarit puetaan juhlapukuihin tapahtumaan, jossa ne pääsevät esittäytymään muotinäytöksessä museon punaisella matolla salamavalojen säihkeessä.

Päivän aikana museossa on tarjolla häikäisevää juhlapukuohjelmaa. Täti Taikakynän paperinukketyöpaja, Muotinuket punaisella matolla -valokuvauspiste, nukenvaatteiden ompelua vaatetussuunnittelija Nanna Nurmalan johdolla sekä opastettu kierros Fantastica-näyttelyyn koko perheelle.

Ohjelma sisältyy museon pääsymaksuun:

Klo 11.30-12 Muotinuket juhlapuvuissaan.
Muotinäytöksen juontaa Täti Taikakynä.

Klo 12-13 Muotinuket punaisella matolla, valokuvauspiste.

Klo 12-13 Paperinukketyöpajassa Täti Taikakynä piirtää
ilta- ja juhlapukuja.

Klo 12-13 Nukenvaatteiden ompelupiste.
Vaatetussuunnittelija Nanna Nurmala ompelee nukenvaatteita.

Klo 14-14.40 Fantastica! Valentinon pukuja yksityiskokoelmista
-näyttely. Opastettu näyttelykierros koko perheelle.
Nuket mukaan! Ensimmäiset 30 mahtuu kierrokselle.

Klo 15-16 Muotinuket punaisella matolla, valokuvauspiste.

Klo 15-16 Paperinukketyöpajassa Täti Taikakynä piirtää ilta- ja juhlapukuja.

Koko päivän non stop- omatoimiohjelmaa klo 11-18

Museo Milavida avaa Nottbeckien yksityisen hautausmaan portit

22.5.2017  Museo Milavidan ja Nottbeckien hautausmaasäätiön sopimuksen myötä Museo Milavida avaa yleisölle Nottbeckien tehtailijasuvun yksityisen hautausmaan portit Tampereen Lielahdessa kerran kuukaudessa kesällä 2017. Aiemmin hautausmaalle on päästetty yleisöä vain harvakseltaan. Jatkossa hautausmaa on avoinna museon voimin kesäkaudella sekä yleisölle avoimissa tapahtumissa että tilauksesta.

Porttien takana, maan povessa kierros Nottbeckien hautausmaalla
Tampereen Lielahdessa pääsee kesäkaudella 2017 tutustumaan mielenkiintoiseen ja monille tuntemattomaan kohteeseen, kun Museo Milavida avaa von Nottbeckien tehtailijasuvun yksityisen hautausmaan portit yleisölle kerran kuukaudessa. Von Nottbeckit rakennuttivat hautausmaan ja kappelin Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Millainen kappeli hautausmaalle rakennettiin? Hautausmaalla pääset tutustumaan Tampereen historian merkkihenkilöihin ja heidän tarinoihinsa opastetulla kierroksella.

Yleisöltä suljettu Nottbeckien sukuhautausmaa on avoinna kesällä 2017:

 • su 4.6.2017 klo 11–13
 • su 2.7.2017 klo 11–13
 • su 6.8.2017 klo 11–13
 • su 3.9.2017 klo 11–13
 • su 1.10.2017 klo 11–13

Vapaa pääsy. Portit avoinna ja opas paikalla klo 11–13. Maksuttomat hautausmaaopastukset klo 11 ja 12, kesto n. 30min. Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n pysäköintialueen läheisyydessä. Pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle.


Porttien takana, maan povessa –hautausmaaopastuksen voi varata myös ryhmille. Tilattu kierros kestää noin 45 minuuttia ja maksaa 100 euroa (ei pääsymaksuja). Hautausmaaopastus on varattavissa suomeksi ja englanniksi. Kierrokselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Varaukset: milavida@tampere.fi tai puh. 040 831 4054.