fi
fi

Tapahtumat

Yleisöopastukset kesällä 20.6.–10.9.2017

Tiistaisin klo 14 opastus Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttelyyn

Keskiviikkoisin klo 14 opastus Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttelyyn

Torstaisin klo 14 Milavidan arkkitehtuuri -teemaopastus

Perjantaisin klo 14 Nottbeckien elämää palvelijan kertomana -draamaopastus

Lauantaisin klo 14 opastus Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttelyyn

Lauantaisin klo 15 Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa. HUOM. Sateen sattuessa kävelykierroksen korvaa Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyopastus.

Sunnuntaisin klo 14 opastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn

Sunnuntaisin klo 15 opastus Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttelyyn


Yleisöopastus on pääsylipun lunastaneille yksittäiskävijöille tarkoitettu kierros Museo Milavidassa. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn teemoihin, esineisiin ja taustoihin. Yleisöopastus sisältyy pääsylipun hintaan. Yleisöopastukset alkavat aina Näsilinnan ala-aulasta. Ei ennakkoilmoittautumisia. Huom. yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille (Lue lisää ryhmille tarjottavista opastuksistamme tältä sivulta kohdasta Opastukset ryhmille).

Syksyn muotiluentojen sarja

Museo Milavidan Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttely on avoinna 15.10.2017 saakka. Sen innoittamana Museo Milavidan alkusyksyn luentosarja käsittelee muotimaailman historiaa ja nykypäivää. Luennoille on vapaa pääsy.

 • to 31.8. klo 18 Muotisuunnittelija, TaM Teemu Muurimäki: Suunnittelijana italialaisessa huippumuotitalossa
 • to 7.9. klo 18 Professori Marjatta Heikkilä-Rastas: Salongeista Suomi-muotiin – Designia Tampereelta maailmalle                                           
 • to 14.9. klo 18 Museoamanuenssi TaM, FM Tanja Rovio-Murto: Suomi-couturen klassikot – katsaus kotimaisen salonkimuodin kultakauteen ja nykypäivään                   
 • to 21.9. klo 18 Tutkija, FM Mari Lind: Kohti design-muodin maailmaa – Suomen Trikoon Revontuli-mallisto
 • to 28.9. klo 18 Professori Merja Salo: Muotivalokuvaus Suomessa – Mikä siinä on suomalaista?
 • to 5.10. klo 18 TaT Suvi Sandvik: Vaatteen runoutta Suomessa 1900-luvun alussa
 • to 12.10. klo 18 Muotisuunnittelija, TaM Anna Ruohonen: Oma konseptini muotisuunnittelua eettisin ja ekologisin ehdoin

Syksyn senioriperjantait

Senioriperjantaisin eläkeläisten sisäänpääsy museoon vain 2€. Maksuton näyttelyopastus. Opastukselle ovat tervetulleita myös muut museokävijät.

 • pe 25.8.
  klo 12 ja 14 Opastus: Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa
 • pe 6.10.
  klo 12 ja 13 Opastus: Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista
 • pe 1.12.
  klo 12, 13 ja 14 Teemaopastus: Palatsin joulu

Barbie-gaala la 2.9. klo 11–18

Koko perheen tapahtumapäivänä Museo Milavidan valtaavat barbiet! Ota omat muotinuket mukaan ja osallistu leikkimieliseen barbien juhlapukukierrokseen ja gaalaan Museo Milavidassa. Barbiet voi myös kuvauttaa punaisella matolla. Tarjolla myös paperinukketyöpaja, Barbien vaatteiden ompelupiste ja koko perheen kierros Fantastica! -näyttelyyn. Yhteistyössä: Museo Milavida, DesignOnTampere ry, ILOILO.

Tiedotteet

Museo Milavida mukana Tapahtumien yössä to 10.8.2017

6.7.2017  Museo Milavida on jälleen mukana Tampereen Tapahtumien yössä torstaina 10.8.2017. Tapahtumapäivänä olemme avoinna poikkeuksellisesti klo 11–22. Tarjoamme runsaasti mielenkiintoisia opastuksia pääsymaksun lunastaneille:

 • Klo 18 Kävelykierros: Palatsin puistossa – kävelykierros Näsinkallion maisemissa (noin 1,5 h). HUOM. Sateella kävelykierroksen korvaa opastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn klo 18–19.
 • Klo 20 Opastus Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttelyyn (30 min)
 • Klo 21 Opastus Fantastica! – Valentinon pukuja yksityiskokoelmista -näyttelyyn (30 min)

Pääsymaksut (voimassa koko päivän torstaina 10.8.2017):
Aikuiset, eläkeläiset, ryhmät 5 €
Lapset (7-16-vuotiaat) ja opiskelijat 2 €
Perhelippu (1-2 aikuista, 1-4 lasta) 10 €

Museo Milavida avaa Nottbeckien yksityisen hautausmaan portit

22.5.2017  Museo Milavidan ja Nottbeckien hautausmaasäätiön sopimuksen myötä Museo Milavida avaa yleisölle Nottbeckien tehtailijasuvun yksityisen hautausmaan portit Tampereen Lielahdessa kerran kuukaudessa kesällä 2017. Aiemmin hautausmaalle on päästetty yleisöä vain harvakseltaan. Jatkossa hautausmaa on avoinna museon voimin kesäkaudella sekä yleisölle avoimissa tapahtumissa että tilauksesta.

Porttien takana, maan povessa kierros Nottbeckien hautausmaalla
Tampereen Lielahdessa pääsee kesäkaudella 2017 tutustumaan mielenkiintoiseen ja monille tuntemattomaan kohteeseen, kun Museo Milavida avaa von Nottbeckien tehtailijasuvun yksityisen hautausmaan portit yleisölle kerran kuukaudessa. Von Nottbeckit rakennuttivat hautausmaan ja kappelin Lielahteen vuonna 1885, ja sinne on sittemmin haudattu kymmenen suvun jäsentä. Millaisen tapahtumasarjan päätteeksi hautausmaa perustettiin? Miltä tehtaanjohtaja Wilhelm von Nottbeckin viimeinen leposija näyttää? Millainen kappeli hautausmaalle rakennettiin? Hautausmaalla pääset tutustumaan Tampereen historian merkkihenkilöihin ja heidän tarinoihinsa opastetulla kierroksella.

Yleisöltä suljettu Nottbeckien sukuhautausmaa on avoinna kesällä 2017:

 • su 4.6.2017 klo 11–13
 • su 2.7.2017 klo 11–13
 • su 6.8.2017 klo 11–13
 • su 3.9.2017 klo 11–13
 • su 1.10.2017 klo 11–13

Vapaa pääsy. Portit avoinna ja opas paikalla klo 11–13. Maksuttomat hautausmaaopastukset klo 11 ja 12, kesto n. 30min. Nottbeckien sukuhautausmaa sijaitsee Lielahdessa, Sellukatu 8:n pysäköintialueen läheisyydessä. Pysäköintialueelta on viitoitus hautausmaalle.


Porttien takana, maan povessa –hautausmaaopastuksen voi varata myös ryhmille. Tilattu kierros kestää noin 45 minuuttia ja maksaa 100 euroa (ei pääsymaksuja). Hautausmaaopastus on varattavissa suomeksi ja englanniksi. Kierrokselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Varaukset: milavida@tampere.fi tai puh. 040 831 4054.

Kesän 2017 uutuus: kävelykierros Näsinkallion maisemissa

18.4.2017 – Tiedätkö, missä kasvaa Suomen suurin ruhtinaanpoppeli? Oletko koskaan käynyt Olgan kellarissa? Mitä mielenkiintoista liittyy Tiitiäisen satupuistoon tai Nääshalliin? Mitä uutta Näsinpuistoon on viime vuosina rakennettu? Palatsin puistossa -kävelykierroksellamme Näsinkallion historialliset rakennukset, monimuotoinen luonto ja näyttävät patsaat tulevat tutuiksi, kun opas tarinoi Näsinkallion vaiheista kuvankauniissa maisemissa. Kierroksella vieraillaan myös toistaiseksi yleisöltä suljetussa Olgan kellarissa. Kierros alkaa Näsilinnan pääovien edestä ja kestää ryhmän etenemisestä riippuen noin 1–1,5 tuntia. Muista säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet! Kierros sisältyy Museo Milavidan pääsymaksuun.

Palatsin puistossa -kävelykierrokset kesällä 2017:
la 20.5. klo 18.15 ja 19.30 (vain Museoiden yön rannekkeella, ei erillistä pääsymaksua)
su 28.5. klo 14, museon pääsymaksulla
su 4.6.  klo 14, museon pääsymaksulla
su 11.6. klo 14, museon pääsymaksulla
su 18.6. klo 14, museon pääsymaksulla
lauantaisin 1.7.-11.9.2017 klo 15, museon pääsymaksulla

Valentinon pukuloistoa Museo Milavidaan

29.11.2016 -Catwalkien upeimmat luomukset, Valentinon haute couture-puvut, valtaavat tulevana kesänä Museo Milavidan.

Valentino-näyttely on huippumuodin juhlaa. Valokeilassa ovat yksityiskokoelmista lainatut Valentinon muotiluomukset ja erityisesti niiden taustalla oleva käsityö ja ainutlaatuinen osaaminen. Valentinon muotitalon maineen ovat mahdollistaneet italialaiset käsityöläiset. Näiden kutojien, ompelijoiden ja koruompelijoiden taidot ovat vailla vertaa.

Valentinon filosofian ydin on monipuolisessa luovuudessa. Puvut ovat muotoilunsa ja valmistustekniikkojensa vuoksi välittömästi tunnistettavissa Valentinoiksi, koska samat elementit ovat näkyneet niissä kautta aikojen.

Näyttelyn kävijöillä on ainutkertainen tilaisuus tutustua lähietäisyydeltä näiden vaikuttavien muotiasujen yksityiskohtiin ja ihailla vaatteita, jotka ovat kauniita kuin jalokivet ja joiden ansiosta Valentino tunnetaan muodinluojista suurimpana, “muodin viimeisenä keisarina”.

Valentino Garavani
Italialainen Valentino Garavani (s. 1932) on maailman tunnetuimpia muotisuunnittelijoita ja hänen perustamansa muotitalo maailman merkittävimpiä. Valentinon tavaramerkkejä ovat upeat iltapuvut ja punainen väri, jota kutsutaan myös “rosso Valentinoksi”, Valentinon punaiseksi.
Museo Milavidan näyttelyssä nähdään huikaisevia pukuja ja nostetaan esiin monivuosisataiseen perinteeseen nojaavaa käsityötaitoa.

Näyttely on esillä Museo Milavidassa 15.6.–15.10.2017.

Syksyn luentosarja alkaa Milavidassa

5.9.2016 – Museo Milavidan suosittu luentosarja alkaa tällä viikolla. Tänä syksynä luennoilla käsitellään Nottbeck-suvun Tampereella asuneita henkilöitä ja heidän kirjeenvaihtoaan, kuullaan Tampereen tehtaanpatruunoiden ajasta ja tutustutaan suomalaiseen joulukoristeperinteeseen. Luennot pidetään Näsilinnan pohjakerroksen tiloissa ja ne kestävät noin tunnin. Luennoille on vapaa pääsy.

ti 6.9. klo 18
Professori Pertti Haapala: Patruunoiden aika ja valta

ti 4.10. klo 18
Tutkija Mari Lind: Tampereen Nottbeckit – kuka kukin on

ti 1.11. klo 18
Tutkija Anne Laiti: Patruunoiden postilaatikoista – Nottbeck-perheen kirjeenvaihtoa

ti 29.11. klo 18
Intendentti Kaisa Koivisto: Kimallusta ja lasilintuja – suomalaisen joulupuun tarina

Milavida mukana Tapahtumien yössä to 4.8.2016

8.7.2016 – Museo Milavida osallistuu jälleen Tampereen Tapahtumien yöhön, joka järjestetään torstaina 4.8.2016. Tapahtumien Yö on osa Tampereen Teatterikesä -festivaalia.

Tapahtumien yössä museovieraat pääsevät tutustumaan Museo Milavidan näyttelyihin edullisemmalla pääsylipulla klo 22 asti. Lisäksi järjestämme opastettuja kierroksia näyttelyissämme sekä Milavidan arkkitehtuuria esittelevän teemaopastuksen. Myös kahvila Café Milavida ja ravintola Von Nottbeck palvelevat asiakkaita klo 22 asti.

Klo 18 järjestettävällä teemaopastuksella tutustutaan Milavida-palatsin arkkitehtuuriin ja tyyliin sekä sisällä että ulkona. Kierroksella kuullaan tarinoita Milavidan pitkästä ja vaiheikkaasta historiasta aina palatsin rakennushetkestä nykypäivään. Kierroksella tarkastellaan rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia yleistajuisesti, sekä käsitellään rakennuksen sisä- ja ulkotilojen muutostöitä vuosien varrelta. Kierroksen kesto on noin 1 tunti. Teemaopastusta ei järjestetä sateella, vaan sen korvaa näyttelyopastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyssä.

Tapahtumien yö 4.8.2016
Museo Milavida avoinna klo 1122

Pääsymaksut (voimassa koko päivän):
Aikuiset, eläkeläiset, ryhmät 5€
Lapset (716-vuotiaat) ja opiskelijat 2€
Perhelippu (12 aikuista, 14 lasta) 10€

Opastukset, pääsymaksun lunastaneille:
Klo 18 teemaopastus: Milavidan arkkitehtuuri (sateen sattuessa opastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn)
Klo 19 opastus Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyyn
Klo 20 opastus Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit -näyttelyyn
Klo 21 opastus Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyyn

Milavidassa erikoisopastuksia

20.6.2016 – Museo Milavida tarjoaa asiakkailleen kesällä runsaasti yleisöopastuksia. Viikonloppuisin tutustutaan näyttelyihin, keskiviikkoisin kuullaan talon arkkitehtuurista ja tiistaina eläydytään draamaopastuksella Nottbeckien elämään.

Näsilinnassa sijaitsevan Museo Milavidan kesäopastuksilla pääsee kurkistamaan taloon ja näyttelyihin pintaa syvemmältä. Lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12 opastetaan näyttely Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit. Kello 13.30 suunnataan vaihtuvaan näyttelyyn, Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi.

Mikäli Nottbeckit kiinnostavat, ja haluaa nähdä tavanomaisesta poikkeavan opastuksen, kannattaa tulla museoon tiistaina. Kello 17 alkavalla draamaopastuksella kuullaan isäntäparin loisteliaasta elämästä palvelijan kertomana.

Keskiviikkoisin kello 17 on tarjolla tietoa Milavidan arkkitehtuurista. Kierroksella tarkastellaan rakennuksessa näkyviä eri tyylilajeja ja kiinnostavia yksityiskohtia, sekä käsitellään Milavidan sisä- ja ulkotilojen muutostöitä vuosien varrelta.

Kesäopastuksia on tarjolla 21.8. saakka. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–18. Juhannuksena 24.–26.6. museo on suljettu.

Milavidan avoinnaoloajat laajenevat

20.4.2016 – Näsilinnaan viime kesänä avattu Museo Milavida laajentaa avoinnaoloaikojaan. Vapusta alkaen museoon voi tutustua tiistaista sunnuntaihin kello 11–18. Museo on palvellut talvikaudella asiakkaita perjantaista sunnuntaihin. Kävijöiltä on saatu runsaasti toiveita avoinnaolopäivien lisäämiseksi.

Museo Milavidassa ovat esillä näyttelyt Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit sekä Suurmerijoen kartano – Jugendin helmi. Molemmat näyttelyt näkee yhdellä lipulla.

Tervetuloa tutustumaan Museo Milavidaan!

Näsilinna palaa sisällissodan tunnelmiin

30.3.2016 -Tampereen valtauksesta on kulunut huhtikuun alussa 98 vuotta. Museo Milavida nostaa esiin Näsilinnan taistelut 1918. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä Taistelu Näsilinnasta 1918 –elokuva sen tapahtuma- ja kuvauspaikalla.

Tammikuun 1918 lopulla alkaneessa Suomen sisällissodassa Tampere oli punaisten hallinnassa. Sen ratkaisutaistelu keväällä 1918 käytiin Tampereella. Tampereen taistelun tapahtumista tunnetuimmiksi ovat nousseet verinen kiirastorstai Kalevankankaalla 28. maaliskuuta ja taistelu Näsilinnasta 3.–4. huhtikuuta.

Näsilinnassa sijainnut Hämeen museo oli suljettu koko sisällissodan ajan. Palatsin alakertaan sijoitettiin Punaisen ristin ensiapuasema. Kun punaisten hallitsemaa Tamperetta alkoi uhata saarrostus, punakaarti miehitti Näsilinnan 21.3. Korkealla kalliolla sijainnut rakennus tarjosi luonnollisen paikan tukikohdalle. Museonhoitaja Gabriel Engberg ehti siirtää vain pienen osan Hämeen museon kokoelmista pois taistelujen jaloista.

Näsilinnan taisteluun liittyy olennaisesti Melinin komppania. Se oli 2. jääkärirykmenttiin kuulunut kapteeni Gunnar Melinin johtama ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta koottu yksikkö. Suunnitelman mukaan iskujoukot tunkeutuisivat kaupunkiin ja jakaisivat sen Hämeenpuiston kohdalta kahtia. Melinin komppanian tehtävänä oli valloittaa Näsinkallio ”hinnalla millä hyvänsä.” Valkoisten hyökkäyksen alettua yöllä 3.4. Melinin komppania oli ainoa, jonka onnistui päästä Tammerkosken ylitse. Komppania yllätti punaiset täydellisesti ja valtasi Näsilinnan. Siellä miehet kuitenkin huomasivat olevansa yksin ja saarrettuina. Punakaarti ryhtyi vastahyökkäykseen, ja verisen taistelun jälkeen Melinin komppania perääntyi takaisin valkoisten linjoille Näsijärven jäätä pitkin.

Valkoiset valtasivat Näsilinnan lopullisesti seuraavana päivänä. Näsilinna kärsi taisteluissa pahoja vaurioita. Seinät olivat täynnä luotien ja kranaattien tekemiä jälkiä. Monet museoesineet olivat vahingoittuneet. Sisällä palatsissa ja Näsinkalliolla makasi kymmeniä kuolleita.

Sunnuntaina 3.4. kello 18 Näsilinnassa esitetään 2012 valmistunut Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuva. Ohjaaja Claes Olsson on paikalla kertomassa elokuvasta ja sen teosta.

Tiistaina 5.4. kello 18 Vapriikin kuva-arkiston tutkija, FL Antti Liuttunen esitelmöi aiheesta Näsilinna 1918 ja kello 19 esitetään Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuva.

Elokuvalippuja (5 €/kpl) saa tiistaista 29.3. lähtien Vapriikista ja perjantaista 1.4. lähtien myös Museo Milavidasta. Luento on ilmainen.

Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Museo Milavidan, Ravintola von Nottbeckin, Pirkanmaan elokuvakeskuksen ja Kinoproduction Oy:n kanssa.

 Museo Milavida esittelee jugendin helmen

14.2.2016 – Museo Milavidassa Näsilinnassa avautui 13.2. Suur-Merijoen kartanoa esittelevä näyttely. Näyttelyssä tutustutaan Suur-Merijoen tarinaan ja sen ainutlaatuiseen esineistöön: esillä on huonekaluja, sisustusesineitä, veistoksia, arkkitehtisuunnitelmia ja valokuvia niin Tampereen museoiden, muiden museoiden kuin yksityiskokoelmistakin.

Suur-Merijoen kartano Viipurin maalaiskunnassa oli jugendarkkitehtuurin helmi ja aikansa julkisin koti. Sitä esiteltiin koti- ja ulkomaisissa lehdissä, ja arkkitehdit ylistivät sen ansioita. Sen rakennuttaja, pietarilainen liikemies Maximilian Neuscheller hankki 1900 Suur-Merijoen tilan ja pestasi lupaavan suomalaiskolmikon suunnittelemaan kesähuvilan perheelleen.

Nuoret arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen olivat ansioituneet mm. Pariisin maailmannäyttelyn Suomi-paviljongin suunnittelijoina. Nyt he saivat toteuttaa ylellisen, jugendin ihanteiden mukaisen kokonaistaideteoksen huonekaluja ja tekstiilejä myöten. Työhön osallistui nimekäs joukko käsityöläisiä ja taiteilijoita. Kartano valmistui 1903.

Kartanossa näkyi goottilaisen linnan ja keskiajan vaikutteet; siinä oli torneja, luonnonkivisokkeleita ja -muureja sekä suippenevia ikkunoita. Pääsisäänkäynti oli juhlava kuin kirkon portaali.

Rakennus oli kuulu suuresta ristiholvatusta hallistaan, joka muistutti kirkon päälaivaa matalampine sivukappeleineen. Hallista oli pääsy kaikkiin suuntiin, mutta se ei ollut vain läpikulkutila vaan kaiken toiminnan keskus. Se toimi salina, ruokasalina ja yhteisenä oleskelutilana.

Max Neuscheller kuoli Venäjän vallankumouksen jälkeen 1919. Muu perhe pakeni Suomeen ja asettui Suur-Merijoelle. Kartano myytiin Suomen valtiolle 1927. Tila oli Ilmavoimien käytössä vuoteen 1939 ja päärakennus upseerikerhona.

Kartano tuhoutui jatkosodassa miltei maan tasalle, mutta osa irtaimistosta oli evakuoitu Suomeen. Vuonna 1944 tila jäi Neuvostoliitolle luovutetulle alueelle. Nykyisin menneestä loistosta on jäljellä vain sammaloituneet rauniot.